Prognoza IAE stabilizirala cijenu nafte

Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 44 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala uravnoteženje tržišta u idućim mjesecima nakon više godina prekomjerne proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,15 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 41,71 dolar. U srijedu je barel na oba tržišta pri zatvaranju bio u minusu oko jedan dolar.

Jučer je tržišta pritisnulo izvješće američke vlade, koje je pokazalo rasta zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,1 milijun barela. Danas je silazni trend zaustavila prognoza IEA-e, savjetodavne agencije za energetiku pri Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), o padu zaliha nafte u trećem tromjesečju, po prvi puta u dvije godine.

“Zbog pada cijena nafte… vijesti ponovo govore o ‘zasićenom tržištu’ iako naši izračuni u osnovi ne pokazuju prekomjernu opskrbu u drugoj polovine godine”, objavila je IEA u redovnom mjesečnom izvješću. “Naši izračuni ukazuju na snažan pad opskrbe u trećem tromjesečju nakon duljeg neprekinutog razdoblja rasta“, dodaju.

U protekle dvije godine svjetska proizvodnja nafte znatno je premašivala potrošnju, te su zalihe širom svijeta porasle upravo u razdoblju sporog gospodarskog rasta koji je ograničavao potražnju za gorivom.

U Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) proizvodnja je rasla u prvom redu zbog povećanja u Saudijskoj Arabiji, Iraku i Iranu. Nedavno je Saudijska Arabija objavila da je u srpnju proizvodila rekordnih 10,67 milijuna barela dnevno.

U OPEC-u očekuju da će potražnja za sirovom naftom iduće godine iznositi u prosjeku 33,01 milijun barela dnevno, što bi ukazivalo na višak ponude od 100.000 barela dnevno, ukoliko naftni kartel zadrži proizvodnju na sadašnjoj razini.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 40,57 dolara, što znači da je pala 48 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like