Produženi ugovori azijskih kompanija s rafinerijama u Iranu

Rafinerije nafte iz Kine, Japana, Turske i Južne Koreje produžile su ugovore o kupnji iranske sirove nafte. Rafinerije nafte iz Kine, Japana, Turske i Južne Koreje produžile su ugovore o kupnji iranske sirove nafte, objavila je iranska naftna tvrtka NIOC.

Te zemlje vrlo optimistično očekuju daljnji razvoj energetskih odnosa s Iranom, budući da sporazum koji su Zapadne zemlje postigle s Iranom u vezi nuklearnog programa jamči azijskim rafinerijama sigurnu opskrbu. Štoviše, ako se dogovoreni sporazum potpiše prije srpnja 2015. godine, to bi značilo ukidanje svih sankcija, a nakon toga bi Iran mogao povećati izvoz nafte sa sadašnjih 1 mil. na 4 mil. bbl/d. Stoga se azijski naftaši nadaju da će uskoro moći kupiti još više iranske nafte koja bi mogla i pojeftiniti. Isto tako, brojni veliki strani investitori iz Zapadnih zemalja požurili su sada iskazati interes za ulaganja u Iranu, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

S druge strane, agencije prenose, kako Barack Obama prima u srijedu u Bijeloj kući čelnike zemalja Perzijskog zaljeva kojima treba uputiti jasnu poruku: Sjedinjene Države, sudionice pregovora o iranskom nuklearnom programu, pripazit će na “destabilizacijsku” djelatnost Teherana.  Američki predsjednik će u Ovalnom uredu razgovarati sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom ben Nadžefom te s kraljevim sinom i ministrom obrane, princom Mohamedom ben Salmanom. Zanimljivo je da saudijski kralj Salman neće doći jer je u zadnji tren otkazao poziv.

Ovaj summit, koji se događa u napetim okolnostima, počinje nekoliko sati nakon stupanja na snagu humanitarnog primirja u Jemenu, što bi trebalo označiti prekid sedmotjednih zračnih udara koje je predvodio Rijad ne bi li zaustavio napredovanje pobunjenih Hutija koje podupire Iran. U razgovoru objavljenom na mrežnoj stranici saudijskog dnevnika Ašark al Avsat, Obama je nastojao umiriti svoje goste: Washington i dalje budno prati “opasno i destabilizacijsko” ponašanje Islamske Republike, istaknuo je. “Zemlje u regiji s razlogom su iskreno zabrinute zbog aktivnosti Irana, napose zbog njegove potpore nasilnim skupinama unutar granica drugih zemalja”, istaknuo je američki predsjednik.

Nabrajajući zemlje u kojima je Iran umiješan – potpora Asadovu režimu u Siriji, libanonskom Hezbollahu, Hamasu u Pojasu Gaze i Hutijima u Jemenu – Obama staje u obranu pregovora o iranskom nuklearnom programu koji su u tijeku. “Možemo pretpostaviti da bi Iran bio još provokativniji kada bi posjedovao atomsko oružje”, istaknuo je. “To je jedan od razloga zbog kojega je toliko važan dogovor što ga želimo postići: onemogućimo li da Iran posjeduje atomsku bombu, otklonit ćemo jednu od najvećih prijetnji sigurnosti ove regije”.

Nakon okvirnog dogovora što su ga početkom travnja u Lausanni, u Švicarskoj, zaključile velesile skupine 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) i Iran, cilj je postići konačan dogovor do 1. srpnja. Obama je opetovao da ne treba biti “ni trunka sumnje” u vezi s potporom SAD-a njegovim “partnerima” u Vijeću za suradnju u Perzijskom zaljevu (GCC). Za republikanskog senatora Johna McCaina, nedolazak saudijskog kralja Salmana je “pokazatelj nedostatka povjerenja” Rijada i drugih monarhija u američkog predsjednika. Nakon večere u srijedu u Bijeloj kući, Obama i čelnici šest zemalja članica GCC-a (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman i Katar) sastat će se u četvrtak u predsjedničkoj rezidenciji u Camp Davidu, stotinjak kilometara sjeverno od savezne prijestolnice.