Home Europska unija Produljuju se granične kontrole unutar Schengena

Produljuju se granične kontrole unutar Schengena

by Agencije

Vijeće Europske unije u četvrtak je prihvatilo prijedlog Europske komisije čime je pet zemalja članica schengenskog prostora dobilo mogućnost iznimnog produljenja kontrola na unutarnjim granicama te zone u trajanju od šest mjeseci.

To iznimno ‘nepoštivanje’ schengenskih propisa o slobodnom kretanju osoba odnosi se na Austriju i njezinu granicu s Mađarskom i Slovenijom, na Njemačku, na granici s Austrijom, Dansku u njezinim trajektnim lukama za brodove koji pristižu iz Njemačke i na njezinoj kopnenoj granici s Njemačkom, na Švedsku i njezine luke na jugu i zapadu zemlje te na Norvešku i njezine luke za trajekte iz Danske, Njemačke i Švedske.

Te zemlje schengenskog prostora uvele su privremene kontrole na svim granicama zbog velikog migrantskog pritiska. Privremene mjere, uvedene prošle godine, uskoro istječu (u Njemačkoj 13. svibnja, u Austriji 16. svibnja) i bez novog produljenja te bi zemlje kršile schengenski zakonik ako bi zadržale granične kontrole.

Prijedlog Komisije predviđa iznimno produljenje unutarnjih graničnih kontrola na maksimalno dvije godine, to jest moguće je nastaviti te kontrole četiri puta po šest mjeseci ako postoje nedostaci u upravljanju vanjskim granicama Schengena. Komisija se odlučila za taj prijedlog jer je zaključila da Grčka još nije ispravila sve uočene nedostatke u upravljanju vanjskim granicama.

Komisija je zaključila da je Grčka napravila veliki napredak u ispravljanju tih nedostataka, ali je ostao još jedan dio koji se mora ispuniti. Budući da i dalje postoje rizici zbog kojih je dio zemalja Schengena uveo privremene kontrole, Komisija je predložila iznimno produljenje za derogiranje schengenskih pravila.

Pri tome, Komisija ističe da to ne znači da se Grčku isključuje iz schengenskog prostora. Komisija također kaže da ne odustaje od svoga plana da se do kraja godine uspostavi normalno funkcioniranje schengenskog prostora bez kontrola na unutarnjim granicama.

Related Posts