Home Geopolitika Produljenje kontrola na unutarnjim granicama Schengena

Produljenje kontrola na unutarnjim granicama Schengena

by Marijan Opacak

Vijeće EU-a u utorak je prihvatilo prijedlog Komisije i izglasalo produljenje graničnih kontrola unutar schengenskog prostora koje se provode u pet zemalja.

Njemačka, Austrija, Danska, Švedska te Norveška, koja nije članica EU-a, ali je u schengenskom prostoru, moći će nastaviti s kontrolama do 11. svibnja.
Te zemlje uvele su kontrole 2015. u jeku najvećeg priljeva migranata u Europu.
Komisija je 25. svibnja predložila novo produljenje, što predstavlja iznimku od uobičajenih pravila.
Prema schengenskim pravilima, kontrola na unutarnjim granicama može se uvesti u tri slučaja. U prvom slučaju kada se dogodi nešto nepredviđeno što ugrožava javni red i sigurnost, a nadzor je moguće uvesti u trajanju od 10 dana do najviše dva mjeseca.
U slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu i sigurnosti, države članice mogu uvesti privremene kontrole za razdoblje od najviše šest mjeseci.
Treća mogućnost, koja je prvi put iskorištena u svibnju prošle godine, predviđa uvođenje kontrole za razdoblje do dvije godine u slučaju kada na vanjskim granicama postoje ozbiljni nedostatci koju ugrožavaju cijeli schengenski sustav. Kontrole su u tom slučaju mogu uvesti u jednoj ili više članica.
Komisija je predložila novo produljenje ocjenjujući da i dalje postoje izvanredne okolnosti koje su dovele do uvođanja kontrole i da je Grčkoj još uvijek veliki broj ilegalnih migranata.
Osim toga, još nisu provedene mjere za jačanje upravljanja vanjskim granicama.
Komisija je ranije istaknula cilj da se normalno funkcioniranje schengenskog prostora uvede do kraja prošle godine, a s novim produljenjem taj cilj je sve dalje.

Related Posts