Home Politika Prodaje se kuća Lava Trockog u Istanbulu

Prodaje se kuća Lava Trockog u Istanbulu

by admin

Kuća s 18 spavaćih soba i pet kupaonica koja je pripadala ruskom revolucionaru Lavu Trockom a nalazi se na otoku Buyukada kod Istanbula stavljena je na prodaju, javili su ovaj vikend turski mediji.

List Hurriyet kaže da se ta kuća na tri kata od 950 četvornih metara izgrađena prije 150 godina prodaje za 4,4 milijuna dolara. “Trocki je u toj kući živio četiri godine nakon što je njegova prva kuća, također na tom otoku, spaljena”, izjavio je bivši gradonačelnik Buyukade Mustafa Farsakoglu. Međutim, kuća je u vrlo derutnom stanju i traži obnovu, dodaje on.

Kada bi tursko ministarstvo kulture uložilo novac, kuća bi se mogla urediti i postati muzej, dodaje Farsakoglu, jer, kako kaže, radi se o kulturnom dobru koje ne može postati ni kuća za stanovanje, ni hotel, ni restoran. Trocki (1879-1940) je bio ruski revolucionar židovskog podrijetla koji je protjeran iz Sovjetskog Saveza 1929. i odveden u Tursku gdje je ostao nekoliko godina prije nastavka egzila po drugim zemljama. Ubijen je u Meksiku 1940.

Related Posts