Prodaje se Financial Times

Britanski izdavač Pearson odlučio je prodati londonski financijski dnevnik Financial Times (FT) jednoj globalnoj, digitalnoj novinskoj kompaniji, nakon što je u njegovu vlasništvu taj list bio gotovo 60 godina, doznaje Reuters u četvrtak od dobro upućenog izvora.

Iz Pearsona su potvrdili da su u uznapredovaloj fazi pregovora u vezi potencijalne prodaje lista, no nisu željeli podrobnije od tome govoriti. Taj svjetski lider u segmentu izdavaštva za potrebe sustava obrazovanja vjeruje da je došao pravi trenutak da se u potpunosti fokusira na obrazovnu strategiju a ne više na sektor medija, kazao je Reutersu izvor koji je želio ostati neimenovana. U ranijim izvješćima drugih medija sugerirano je da bi cijena FT-a mogla dosegnuti oko milijardu britanskih funti, premda analitičari smatraju da je to optimistična procjena. Među potencijalnim se kupcima po tim medijskim napisima nalaze agencija Bloomberg, njemački novinski izdavač Axel Springer i Thomson Reuters.

Glasnogovornik Thomson Reutersa nije želio komentirati spomenuta izvješća. Britanski izdavač, utemeljen prije 171 godine, ima i značajan vlasnički udjel u izdavaču Penguin Random Houseu. O prodaji tog globalnog poslovnog lista dugo se špekulira, budući da se Pearson sve više okretao uslugama u obrazovnom sustavu u Sjevernoj Americi i na novim tržištima. No, iz tvrtke su bili poručivali kako su predani poslovnom listu zbog njegova snažnog brenda, podsjeća Reuters.

You may also like