Prodaja Optima telekoma zapela na pandemiji

Čak i ako se nađe kupac
Prodaja Optima telekoma, čini se, neće se realizirati u 2020. godini čak i ako se odabere kupac. Telekomunikacijski regulator Hakom objavio je da zasad odustaje od potpune primjene ključnog instrumenta kojim mjeri istiskuje li Hrvatski telekom svoju konkurenciju s tržišta kroz veleprodajne cijene.

Upravo je Optima telekom jedan od najvećih kupaca veleprodajnih usluga HT-a. No, nije jedina. Od HT-a razne veleprodajne usluge kupuje i svi ostali operateri. Hakom je objavio da je odgodio primjenu dijela “Metodologije testa istiskivanja marže” zbog epidemije koronavirusa i potresa do 2021. godine. Navodi da uvjeti korištenja svih tarifnih paketa na tržištu ostaju nepromijenjeni.

“Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa. Odgoda je bila nužna jer je, u sadašnjim okolnostima, presudno svim krajnjim korisnicima osigurati kontinuirano pružanje usluga pod što povoljnijim uvjetima, a odlukom će se predmetni tarifni paketi i dalje moći pružati po nepromijenjenim uvjetima”, navodi Hakom.

Telekomunikacijski regulator dodaje da ovo ne znači da je odustao od nadzora tržišta. Ističe da i dalje kontinuirano prati razvoj situacije na sva tri tržišta na kojima regulira HT grupu u ovom slučaju. “Sukladno potrebama i u suradnji s drugim nadležnim tijelima, donosit ćemo dodatne mjere za zaštitu krajnjih korisnika, operatora i svih ostalih dionika”, tvrdi Hakom.

Regulator pojašnjava što sve radi u sklopu “Metodologije testa istiskivanja marže”. Ta metodologija uključuje provođenje testa istiskivanja marže, tzv. MS test, u HT grupi, odnosno u matičnom HT-u, Iskonu i u Optima telekomu. Tvrtkama u sklopu HT grupe Hakom nadzire cijene i te tvrtke moraju voditi troškovno računovodstvo, odnosno opravdavati svoje cijene stvarnim troškovima. Razlog za to je što tvrtke HT grupe imaju dominantan položaj na tri domaća telekomunikacijska tržišta: onom telefoniranja te dva tržišta preko kojih se drugi operateri povezuju na telefonske linije u kućanstvima i tvrtkama. Drugim riječima, ova regulatorna metodologija važna je, jer omogućuje Hakomu da osigurava da korisnici u svom domu ili poduzeću mogu odabrati i drugog operatera mimo HT grupe, odnosno da imaju izbor.

Hakom je na ovom području već učinio mnogo. Ova se metodologija u Hrvatskoj primjenjuje od srpnja 2014. godina, a dorađena je u studenom 2016. godine. Izmjenama iz 2016. godine HT-u su ukinuta ograničenja u promotivnim ponudama, a što je, kako navodi Hakom, “posljedično u bitnom izmijenilo poslovnu politiku operatora vezanu za promotivne pogodnosti”. Sada pak Hakom najavljuje da će ići i u nove dorade metodologije.

Inače, prema podacima iz dokumentu “Metodologija testa istiskivanja marže”, koji je Hakom doradio u ožujku 2020. godine, navodi se da HT grupa na dva od tri ključna tržišta, koja se reguliraju, bilježi pad tržišnog udjela. Na tržištu širokopojasnog pristupa internetu 2016. godine HT grupa imala udio od 70,42 posto, godinu kasnije 74,80 posto, a 2018. godine 73,78 posto. Podaci za 2019. zasad nisu navedeni. Na tržištu pristupa javnoj komunikacijskoj mreži na fiksnoj lokaciji HT grupa 2016. godine imala je udio od 76,47 posto, godinu kasnije 79,09 posto, a 2018. godine 75,20 posto. Podaci za 2019. ni ovdje nisu navedeni, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments