Prodaja Leda izgleda fantastično

Andrej Grubišić za Index

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić za Index je komentirao prodaju Leda, navodeći kako se tako nešto moglo očekivati te da bi uskoro moglo doći i do prodaje ostalih tvrtki iz Fortenova grupe te smatra da bi prva na redu mogla biti Jamnica.

Otkrio je da se ovdje radi o zaista velikom poslu te da je Fortenova jako dobro prošla.

“Obzirom da je Fortenova grupa u vlasništvu financijskih institucija koje su u vlasništvo ušle silom prilika ili pak u potpuno nepredviđenim poslovnim okolnostima, oni su u neprirodnoj poziciji jer vlasništvo nad ovim tvrtkama kao što je Ledo nisu njihov ‘core business’. Oni su u tome spletom okolnosti kao posljedica Lex Agrokora. Bilo je u potpunosti očekivano da će htjeti doći do svojih novaca kombinacijom dviju stvari, isplatom dividende i eventualnom prodajom udjela u Fortenovi.

Tvrtke koje su dio Fortenove posluju, ostvaruju zaradu i isplaćuju dividende Fortenovi, a druga stvar je prodaja udjela, dakle tvrtki u sastavu Fortenove. Nomad Foods će sad Fortenovi isplatiti novac pa oni mogu vratiti kredite, mislim da će veći dio ovih sredstava od predaje otići na vraćanje ‘roll-up’ kredita”, kazao je Grubišić za Index.

Navodi kako je stoga bilo za očekivati da će krenuti u prodaju tvrtki te navodi kako su uspjeli postići odličnu cijenu.

“Fortenova je kao prodavatelj s ovom cijenom u danim okolnostima napravila fantastičan potez. Ovo je jako dobra cijena za vlasnike Fortenova grupe”, istaknuo je Grubišić.

O tome što će ova prodaja značiti za Hrvatsku navodi kako se u javnosti pogrešno tumače neke stvari.

“Prije svega, Ledo nije u vlasništvu Hrvatske, nego je uvijek bio u privatnom vlasništvu, treba se razbiti mit o tome što za nas znači prodaja Leda. Ledo je u zadnjih 30 godina bio u privatnom vlasništvu koje je sad promijenjeno. U tom smislu ako to gledamo, pitanje je što ovo znači za sve dionike koji su u odnosu s Ledom, to su radnici, dobavljači, kupci, kreditor i država. Ovih pet bi trebalo biti u interesu da imaju snažnog vlasnika, to znači da će isporučivati dobre usluge, proizvode, plaćati dobavljačima, plaćati kamate te državi poreze, a djelatnicima dati posao uz konkurentne plaće.

Ja sam i dalje protivnik Lex Agrokora i načina kako je razvlašten bivši vlasnik Leda, no ako gledamo samo ovu transakciju u danim okolnostima, mislim da je napravljena transakcija koja sve može činiti zadovoljnima”, istaknuo je Grubišić.

“Značajna transakcija koja se dugi niz godina nije dogodila u Hrvatskoj”
Objašnjava kako je riječ o itekako značajnoj transakciji kakva se u Hrvatskoj dugi niz godina nije dogodila.

“Teško mi se sjetiti dogovorenog posla te veličine. Ledo je biznis koji ne posluje samo u Hrvatskoj, izrazito velika vrijednost Leda je i u BiH i Srbiji. Tako da ovo nije samo hrvatska već i regionalna transakcija.

Ovako zvučno ime u prodaji se dogodilo zadnji put prije desetak godina kad je Atlantic preuzeo Drogu Kolinsku iako je to bila oko upola manja transakcija.

No to je nešto što mi pada na pamet da je stotine milijuna eura vrijedna transakcija”, naveo je Grubišić.

“Može se očekivati daljnja prodaja tvrtki iz Fortenova grupe”
Smatra i kako će ovakav razvoj situacije biti u konačnici dobar za samu tvrtku Ledo koja bi mogla nastaviti bolji razvoj.

“Dosadašnjim vlasnicima Leda to nije bio ‘core business’, stoga je bilo realno da pokušavaju prodati budućnost Leda nekome tko u tome vidi veliki sinergijski potencijal. Mislim da će se kupac morati dobro naraditi da opravda cijenu koju je platio. Nije problem platiti 615 milijuna eura, već je pitanje mogu li to što su platili više od ostalih opravdati kroz povrat na tu investiciju”, istaknuo je Grubišić.

Na kraju je zaključio kako se sad može očekivati daljnja rasprodaja tvrtki iz Fortenova grupe, ističući kako je to realan scenarij te da je samo pitanje vremena kad će se to i dogoditi.

“Ne bih se iznenadio da netko od zvučnih imena uskoro bude na tržištu. Prije svega mislim na proizvođača, a mislim da bi Jamnica mogla biti prva na redu nakon Leda, ona se nameće kao razuman kandidat s obzirom na veličinu tvrtke i transakcije koja se može postići”, kazao je Grubišić za Index.

You may also like