Prodaja električnih automobila i hibrida prerasla prodaju dizelaša

24 sata
Podaci tvrtke za analizu tržišta JATO pokazuju da su u listopadu ove godine hibridi i električni auti u Europskoj uniji činili čak 27 posto tržišta novih automobila. Udio dizelaša je 26 posto, a benzinaca 44 posto. U listopadu prošle godine hibridi i električni auti držali su samo 10 posto tržišta.

Među elektrificiranim automobilima u odnosu na osjetno je pao udio klasičnih hibrida, a porastao udio električnih automobila, plug-in hibrida i mild hybrid automobila. Svaki treći elektrificirani automobil je danas mild-hybrid, a svaki četvrti je električni.

Najprodavaniji električni auto u listopadu je bio Volkswagen ID.3 s 10.475 prodanih primjeraka, iza njega se plasirao Renault Zoe. Najprodavaniji auto u kategorijama klasičnog hibrida i mild hybrid vozila je Toyota Yaris, a u kategoriji plug-in hibrida Mercedes A-klase.

Ukupno najprodavaniji automobil u listopadu je bio Volkswagen Golf s 27.530 primjeraka, a iza njega su se plasirali Renault Clio i Opel Corsa.

Zbog velikog rasta prodaje električnih i elektrificiranih automobila pad prodaje u odnosu prošlu godinu nije toliko velik koliko se očekivalo zbog ponovnog rasplamsavanja korona krize. Ovog je listopada zu EU tako prodano 7 posto manje auta nego u istom mjesecu prošle godine, donose 24 sata.

You may also like

0 comments