Home Ekonomija Procurio preliminarni popis Hrvata umiješanih u aferu Panama papers

Procurio preliminarni popis Hrvata umiješanih u aferu Panama papers

by admin

Sedam osoba iz Hrvatske navedeno je na listi klijenata odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koju je danas u sklopu istraživanja tzv. Panama Papersa objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara U velikoj operaciji istraživačkih novinara ‘Panama Papers do sada su razotkriveni brojni da svjetski čelnici, sportske zvijezde i milijarderi koji su skrivali novac u poreznim oazama uglavnom karipskog otočja.

Iz baze podataka odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca procurilo je više od 11,5 milijuna dokumenata. Oni su otkrili kako je taj odvjetnički koncern desetljećima pomagao klijentima u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

Na popisu ICIJ-a koji je danas objavljen se nalazi sedam osoba povezanih s Hrvatskom te 17 off shore kompanija koje su u vezi s hrvatskim građanima i tvrtkama, a one su:

Adnil Limited
APACHE SKY LIMITED
APWIND LIMITED
Aviva Trading Ltd.
Bauwood Limited
BL Media Group Ltd.
BOLISFORD LTD.
Central European Property Company Corp.
Cosico Ltd.
DENEVIAN LTD.
GENEX INTERNATIONAL LTD.
Greenfield Group Inc
I CONSULTING INC.
NORSFORD LTD.
Regent 4 Ltd.
Thillay Limited
Vapi Business Group Ltd.

Među objavljenim imenima svakako je najzvučnije ono Davorina Tepeša, zagrebačkog HDZ-ovca, svojedobno i potpredsjednikaGradske skupštine.

Naime, prema objavljenim podacima (ICIJ), u središtu hrvatske mreže je Greenfield Group Inc. koja je 2006. na Britanskim Djevičanskim otocima registrirala off shore tvrtku I Consulting Inc. čije je sjedište prijavljeno u Drenovačkoj ulici u Zagrebu. Direktor tvrtke bio je, prema podacima, upravo Davorin Tepeš. U telefonskom razgovoru kazao nam je kako nikada nije imao veze s niti jednom off shore tvrtkom.

‘Nikad nisam imao veze s time i već sam podnio tužbu zbog objave istih informacija prije dvije godine protiv autora koji je stajao iza teksta. Vjerujem da mi je netko ukrao identitet. Ta tvrtka je navodno bila prodavana nekoliko puta, samo što ja nikada nisam bio kod niti jednog bilježnika niti išta potpisao. Zašto policija već nije išla provjeriti kako je to moguće’, kazao je Tepeš za Dnevnik.hr.

Related Posts