Pročitajte što je Kovačić izjavio na izvanrednoj konferenciji za medije

Ministar uprave i potpredsjednik Vlade, prozvan od strane pojedinih HDZ-ovaca zbog zapošljavanja dvije dugogodišnje zaposlenice, Višnje Tafre i Vesne Nađ, dat će izjavu za medije nakon dana šutnje i spekulacija oko njegove ostavke.

Kovačić se najprije ispričao medijima na početku zato što je obećao gostovati na jednoj televiziji, pa nije uspio zbog obaveza. Nije dozvolio pitanja, iako je najavljena konferencija, a ne izjava za medije. Ostavku nije spominjao. Referirao se zatim na izjavu svog posebnog savjetnika Ivice Relkovića od subote.

“Izjava g. Relkovića je nastala nakon našeg razgovora u subotu ujutro, ali neke stvari ne govore točno što ja mislim”, kazao je Kovačić.

“G. Đakić se nema razloga ispričavati meni, gospođama ni hrvatskoj javnosti. Mi smo podijeljeno društvo i ovakva mržnja i polariziranost ne bi trebala biti. Ako se neka skupina zalaže za nečija prava, onda to ne bi trebala to raditi tako da mrzi drugoga”, kazao je Kovačić.

“Ja jesam svašta govorio, ali nikada nisam rekao da sve SDP-ovom smeću treba dat’ otkaz. Od mene takvo što nećete čuti”, kazao je. Pokušao je zaštititi dignitet dvije službenice ministarstva, da se ne razvlače po medijima.

“One jesu bile dužnosnice, a ako se i jesu zamjerile kome, one su provodile službenu politiku Vlade… Lov na vještice je apsolutno nedopustiv”, kazao je.

“Ako su službenice krive za politiku vlade, onda je to sramota”, kazao je. “Dok sam ja u ministarstvu, bit će u jednakim uvjetima kao i svi zaposlenici, dok god obavljaju svoje zadaće”, dodaje.

“Smatram da je RH europska zemlja 21. stoljeća i volio bih da tako i ostane”, kazao je i dao riječ Ivici Relkoviću, koji je kazao da nije očekivao da će u nekoliko mjeseci rada raditi s čovjekom kojemu politika nije okrznula kao čovjeka, već je on izravan, iskren i brani svaku osobu s kojom surađuje.

“Do sada je ovo ministarstvo radilo usluge drugima, a sada prvi puta želi modernizirati upravu… da bi gospodarski krenula dalje i da bi administracija bila propusna, a ne služila za bilo kakve blokade. Ministarstvo i Vlada kojoj dajemo potpunu potporu treba biti hrabra, usuditi se raditi, donositi odluke u korist Hrvatske, bez obzira na to iz koje kvote ministri dolaze. Nismo se svrstali. Ni jedna akcija nije usmjerena kontra HDZ-a ili u korist Mosta”, kazao je Relković.

“Naravno da smo došli u situaciju da nas ispituju za nekakve ploče i grbove”, kazao je Relković. “Molim vas da nađete bilo gdje da sam bilo kada i gdje, makar u pripitom stanju, ispjevao ijedan stih ustaške pjesme. Nađite svjedoka da sam rekao sintagmu koju neću izreći, a znate kako glasi… G. Bauk je imao četiri mjeseca sve te statute u ovoj kući, nitko ga nije sprječavao da ih riješi”, kazao je Relković, dodajući da su ti statuti od devedesetih.

“Neka povjerenstvo ne traži povijesne činjenice, već model kako da to riješimo. Neka g. Bauk nađe snimke svojih prijatelja iz Sabora u određenim stanjima i s određenim pjesmama”, kazao je Relković. “Zaštitu osobe ma tko ona bila, njenog prava na rad i dostojanstva, je ono za što sam se ja borio u ratu u kojem sam četiri mjeseca bio u logorima”, kazao je Relković. Kazao je da mu je brat umro među prvima. Kovačić i on, nastavlja, nisu htjeli koristiti PR ovih dana, niti službenice uvlačiti u priču.

“Ako baš hoćete, ispričavamo se i g. Đakiću, kojeg smo morali spomenuti, makar se on ne ispričao”, kazao je Relković.

Kovačić je kazao da on i Relković sada idu u Vladu.

“Kad već pišete, pišite o meni kako god hoćete, dužnosnik sam”, kazao je, dodajući da nije u redu da se o Vesni Nađ piše o tome da je zaposlena nakon šest plus šest.

U Vladi nije prihvaćena ostavka

Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, podsjetimo, zaprijetio je u subotu ostavkom ukoliko se premijer Andrej Plenković javno ne očituje, a saborski zastupnik HDZ-a Josipa Đakića ne ispriča zbog toga što je podlom nazvao Kovačićevu odluku da za savjetnice uzme bivše SDP-ove kadrove Višnju Tafru i Vesnu Nađ.

Vlada je u nedjelju priopćila da neće biti ostavke ministra uprave Ivana Kovačića jer su imenovanja Višnje Tafre i Vesne Nađ provedena u skladu s propisima i u dogovoru čelnih ljudi nadležnih tijela.

Most je nakon toga priopćio kako istup Josipa Đakića smatra vrlo nekorektnim s obzirom da je to bila zajednička odluka dva partnera u Vladi te da im je drago da je premijer Plenković odmah reagirao i podržao odluku ministra Kovačića i ostatka Vlade, prenio je N1.

You may also like