Problemi u velikom proizvođaču vjetroturbina

Kompanija Vestas
Danski proizvođač vjetroagregata Vestas najavio je u petak da će ukinuti 590 radnih mjesta u tvornicama u Njemačkoj i Danskoj kako bi srezao troškove i ublažio posljedice smanjenih državnih subvencija.

Broj radnih mjesta u tvornici u njemačkom Lauchhammeru bit će prepolovljen, na 500, a u danskom Lemu bit će otpušteno oko 90 radnika koje Vestas plaća po satu.

U četvrtak je i njemačka Siemens Gamesa, Vestasov glavni konkurent, najavila otpuštanje do 600 radnika u Danskoj zbog pada cijena dijelova za vjetroturbine. Iz Vestasa najavljuju ulaganja u druge vrste lopatica za vjetroturbine s obzirom na potražnju za njihovom novom platformom EnVentus, projektiranom na modularnom principu kako bi se omogućila proizvodnja lopatica prema specifičnim potrebama kupaca i paralelno spriječilo povećanje broja dijelova.

Danska kompanija nastoji biti fleksibilnija u proizvodnji kako bi sačuvala profitabilnost u uvjetima pada cijena turbina i povećanja troškova uslijed trgovinskog rata SAD-a i Kine. Dodatni im problem predstavlja činjenica da vlade od Europe do Latinske Amerike smanjuju subvencije za nabavu struje proizvedene u vjetroelektranama.

Kompanija se sprema za pojačani priljev narudžbi s obzirom na rast potražnje za energijom iz obnovljivih izvora, potaknut pojačanom sviješću o potrebi borbe protiv klimatskih promjena. Vestas ima pogone u Danskoj, Njemačkoj, SAD-u, Brazilu, Indiji i Kini i zapošljava više od 24.500 radnika.

You may also like

0 comments