Problemi u Srbiji i BIH zbog Litija

Donosi Indikator.ba

Ekološke udruge u Srbiji i Bosni i Hercegovini zatražile su proteklog vikenda od vlasti u Srbiji da odmah poništi sve obveze prema rudarskoj kompaniji Rio Tinto, koja u Srbiji želi otvoriti rudnik litija. Iz britansko-australske korporacije rekli su da su posvećeni pridržavanju najviših ekoloških standarda i da će u zaštitu okoliša uložiti više od 100 milijuna dolara, prenosi portal Indikator.ba.

Sudionici ekološkog prosvjeda “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta” blokirali su jednu od najznačajnijih prometnica u Beogradu – Brankov most, ističući da Srbija ne želi biti “još jedna od pogrešaka” kompanije Rio Tinto.

Govornici su poručili su da je “ovo bila blokada opomene”, kao i da će dati vlastima sedam dana da ispune njihove zahtjeve, a ako se to ne dogodi da će nastaviti s prosvjedima po Srbiji.

Blokadi mosta prethodio je prosvjedni skup više od 30 ekoloških udruga održan u središtu Beograda, a sa skupa je poručeno da će, “ako se vlast ne dozove pameti i ne ispuni zahtjeve biti blokrana cijela Srbija”. Prosvjed je održani i u Bijeljini, u Bosni i Hercegovini.

Kako smršaviti do 15 kg brzo i bez yo-yo efekta? Stavite ovaj flaster na pupak i pričekajte 24 sata

Kompanija Rio Tinto tim povodom je priopćila da ima razumijevanja za zabrinutost koju građani Srbije pokazuju kada je riječ o zaštiti okoliša i pozvala ih da se informiraju o činjenicama u vezi s projektom Jadar.
“Svjesni smo da su neka pitanja građana u vezi s utjecajem projekta Jadar na okoliš dijelom posljedica faze u kojoj se projekt trenutačno nalazi, kao i da su proizvod snažne kampanje dezinformacija, koja je već izvjesno vrijeme prisutna u javnosti”, navodi se u priopćenju.

Rio Tinto je naveo da će samo u postrojenje za preradu vode uložiti gotovo 40 milijuna dolara, a voda koja će biti ispuštana “bit će iste ili bolje kvalitete od vode rijeke Jadar”.

Rio Tinto je najavio i da će uskoro objaviti i prvu studiju o procjeni utjecaja na okoliš, koja će obuhvatiti sve potencijalne utjecaje projekta na okoliš, uključujući vodu, buku, kvalitetu zraka, bioraznolikost i kulturnu baštinu.

Kompanija je u kolovozu najavila da će uložiti 2,4 milijarde dolara u projekat izgradnje rudnika i postrojenja za preradu litij borata u Loznici. Procjenjuje se da ležište u Srbiji sadrži 10 posto svjetskih rezervi litija.

S druge strane, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je da će biti raspisan referendum o početku rada Rio Tinta u Srbiji i da će dobiti dozvolu za rad samo ako se građani izjasne za projekt Jadar.

Inače, vijećnici Skupštine Loznice, grada na čijem području će biti smješten pogon za dobivanje dragocjenog metala litija, nužnog u proizvodnji baterija za npr. pametne telefone ili električna vozila, krajem srpnja većinom glasova usvojili su Prostorni plan općine u koji je prvi put unesen planirani rudnik litija.

Prema riječima Vesne Prodanović, glavne direktorice kompanije Rio Tinto u Srbiji, projekat Jadar znači prije svega izgradnju rudnika i to podzemnog. Njegova izgradnja treba početi 2022. godine, a završiti se 2026.

Ona je istaknula da će se podzemna eksploatacija litija u blizini Loznice značajno razlikovati od površinskih iskopavanja, a ta razlika se odnosi i na utjecaj na okoliš.

“Jadar je industrijski koncept, što se vidi i iz sastava ukupne investicije, gdje će 30% činiti rudarski dio, a dvije trećine će otići za industrijsko postrojenje koje je nadzemno”, objasnila je Vesna Prodanović.

Dodala je i da se Rio Tinto ne bavi proizvodnjom električnih baterija.

“Surađujemo s kompanijama u svijetu koje mogu biti potencijalni kupci našeg litija, ali interes Srbije je da ovdje dovede i proizvođača električnih baterija”, zaključila je Prodanović, a prenosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments