Problemi u raju, Končara više ne prate banke

Prema najavi premijera Andreja Plenkovića, ministri gospodarstva i financija Darko Horvat i Zdravko Marić jučer su dan posvetili traženju modela za osiguranje likvidnosti i isplate plaća u pulskom i riječkom brodogradilištu, u suradnji i sa strateškim partnerom Dankom Končarom.
No, kako vrijeme prolazi, otvara se sve više dvojbi je li za spašavanje Uljanika odabran dovoljno jak partner, jer pokazuje se sve više da Končar i sam u svojim tvrtkama ima financijskih problema. Njegov pokušaj da pronađe kredit za financiranje plaća i tekućih troškova Uljanika prošli je tjedan propao. Kredit nije tražen kod komercijalnih banaka, nego u državnom HBOR-u, koji može pratiti samo konkretne projekte, ne i isplatu plaća.

U međuvremenu se pokazuje da i strateški partner ne uspijeva osigurati redovitu isplatu plaća u svom brodogradilištu u Trogiru, gdje mu je potreban pet puta manji iznos, a osim toga banke ne prate ni njegov posao gradnje kruzera za koju mu je još u prosincu 2017. Vlada izdala jamstvo. Iz više izvora čuje se i da Končarov škver neredovito uplaćuje poreze i doprinose na plaće, a navodno problema ima i s uplatama državi za koncesije na pomorsko dobro.

Da kasne s isplatama plaća, potvrdili su u samom Brodotrogiru. Sindikati kažu kako nije prvi put da plaće ne sjedaju na vrijeme, a iz uprave poručeno je kako se radi na osiguranju novca. Što se poreza i doprinosa tiče, do zaključenja broja iz Porezne uprave nismo dobili odgovor, a na naš upit, iz Brodotrogira tvrde kako su – uredni porezni platiše. Što se koncesija tiče, navode kako Brodotrogir ima dvije koncesije: na Servisnom centru Trogir (SCT) luku posebne namjene nautičkog turizma, a Hrvatska brodogradnja Trogir ima za luku posebne namjene – luku brodogradilišta.

“Obveze temeljem te dvije koncesije se plaćaju uredno, osim u jednom dijelu brodograđevne koncesije gdje se sporimo s Carinskom upravom, budući da nam je obračunala varijabilni dio koncesije na potporu temeljem Programa restrukturiranja. Po pitanju koncesija još nije riješena promjena namjene dijela koncesije unutar koncesijskog područja, a što je bila obaveza države po Programu restrukturiranja”, odgovaraju iz Brodotrogira.

Što je, pak, razlog da banke ni nakon osam mjeseci od kada je Vlada odobrila državno jamstvo u iznosu od 32 milijuna eura, još ne prate Brodotrogir na realizaciji te njegove trenutno najvrjednije gradnje u knjizi narudžbi? Riječ je o putničkom brodu za ekspedicijska putovanja čija je isporuka ugovorena za studeni iduće godine, a, zanimljiv, naručitelj je Kermas International Limited sa sjedištem u Malti, čiji je osnivač i generalni direktor Danko Končar.

Iz Uprave Brodotrogira poručuju kako suradnja s bankama ne izostaje. “Imamo ponude za financiranje, ali budući da još nismo u cijelosti definirali odnose s chartererom Novogradnje 347, još nismo ni prihvatili ni jednu od navedenih ponuda za financiranje, niti potpisali ugovor s bankom” navodi u odgovoru predsjednik Uprave Brodotrogira Nenad Končar, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments