Problemi sa zalihama nafte u SAD-u. Ima li razloga za brigu?

Zalihe prirodnog plina potonule su tijekom siječnja, a velike hladnoće su uzrokovale ograničenu opskrbu plina. Zbog toga su cijene na tržištu porasle.
Trenutne ukupne zalihe plina su na zabrinjavajućim razinama te su manje od najnižeg prosjeka u posljednjih pet godina. Takav je pad zatekao američko tržište nespremnim te je cijena porasla na 3.5 dolara, a prije samo tjedan dana cijena je bila 3 dolara. Nije pomogla niti ledena oluja u Sjevernoj Americi.

Meteorolozi najavljuju još jednu rundu hladnog vremena te se očekuje daljnji skok cijena plina zato što su i posljednje količine plina blizu iscrpljivanja.

“Glavna je briga to što će veljača biti hladnija nego u siječnju te će se pojaviti veća potražnja za plinom”, izjavio je ta WSJ Joel Stier iz Stier Bull Trading LLC-a. Dodao je kako zabrinjavaju neizvjesno niske zalihe plina.

Inače, rezerve plina rastu ili padaju ovisno o dobu godine te se u razdoblju od ožujka do listopada očekuje porast zaliha. Nalazimo se u razdoblju pada zaliha. Analitičari Bloomberga procjenjuju kako su zalihe manje za 23 posto u odnosu na petogodišnji prosjek. Pa ipak, SAD bilježi rekorde u potrošnji plina.

Naime, proizvodnja plina i dalje raste, 2018. godina trebala bi biti rekordna. Rezultat je to poboljšanih mogućnosti u novom sustavu plinovoda koji bi trebali omogućiti transport prema udaljenijim tržištima i bolju cijenu.

Ubog svega toga američka energetska agencija tvrdi kako nema razloga za brigu, piše portal OilPrice.

You may also like

0 comments