Problemi s ruskim koncesionarima u RS-u

Plinofikacija
U rujnu 2012. godine u Banjoj Luci pojavila se ruska kompanija Teplogazservisproject Overseas. Predstavnici kompanije su 19. rujna te godine sklopili ugovor o koncesiji za plinofikaciju glavnog grada Republike Srpske. Nakon toga Rusi koncesiju prebacuju na banjalučku tvrtku Gazservis koju su sami osnovali, piše portal Capital.ba.

Gazservis ima jednog zaposlenika, na telefon se nitko ne javlja, a kao jedini predstavnik i osoba ovlaštena za zastupanje navodi se Vesna Todorović, koja u Gazservisu, čija je osnova djelatnost eksploatacija prirodnog plina, ne radi od 2016. godine.

Tvrtka nema nikakvih prihoda, a na adresi koja je navedena kao sjedište nalazi se privatna kuća čiji vlasnici ne znaju o čemu je riječ. Kompanija Teplogazservisproject Overseas osnovana je u Moskvi 2011., ali je ugašena i prestala s radom 2018. godine. Nedugo zatim, dvoje od devet prvobitnih vlasnika, Vladimir Kruglov i Natalia Nazarova, otvaraju novu kompaniju identičnog imena.

S druge strane, Gazservis je spomenut u godišnjem izvještaju povjerenstva za koncesije iz 2017., gdje se navodi da koncesionar ispunjava svoje preuzete obveze. Međutim, na plinofikaciji Banja Luke u posljednjih osam godina nije urađeno ništa, iako je projekt zamišljen tako da bi riješio i grijanje, ali i opskrbu nekih potencijalnih industrijskih postrojenja i zona, objašnjava portal.

“Nakon potpisivanja koncesijskog ugovora, na zahtjev koncesionara potpisani su aneksi ugovora radi produženja pripremnog razdoblja. Urađena je studija izvodljivosti. Koncesionar je u skladu s obvezama platio jednokratnu koncesijsku naknadu”, kažu iz ministarstva.

U Povjerenstvu za koncesije RS portalu nisu dali na uvid koncesijski ugovor s ruskom kompanijom upućujući na resorno ministarstvo, koje je također ostalo bez odgovora. Gotovo ništa o projektu plinofikacije Banja Luke ne znaju ni oporbeni vijećnici iz banjalučke gradske skupštine.

Prema neslužbenim informacijama portala, iza projekta plinofikacije Banja Luke stoje pojedinci iz Ministarstva energetike i rudarstva. Zastupnik Nebojša Vukanović, na jednom od ovogodišnjih skupštinskih zasjedanja tražio je informacije o koncesijskom ugovoru između RS i ruske kompanije, ali od nadležnog ministarstva još nije dobio nikakav odgovor. “Prošlo je osam godina otkad je ta kompanija dobila koncesiju, a ništa nije urađeno na plinofikaciji Banja Luke, što je dovoljan razlog da se raskine koncesija jer ugovor nije na vrijeme realiziran.

Nenormalno je da vlada daje koncesiju za tako veliki i važan posao tvrtki koja ima samo jednog zaposlenika, ali to je u stilu njihovog namještanja poslova podobnim tvrtkama. Ugašena je pa ponovno registrirana kompanija u Rusiji, čija je tvrtka u Banjoj Luci dobila koncesiju, te je i to razlog da se ona raskine”, tvrdi Nebojša Vukanović, a prenosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments