PROAMERIČKE SNAGE UŠLE U STATI GRAD U RAKI

Koalicija oporbenih sirijskih snaga, koja ima potporu SAD-a, probila je dio bedema koji okružuje Stari grad u Raki, glavnom uporištu Islamske države u Siriji, objavilo je u utorak američko zapovjedništvo.
Sirijske demokratske snage (SDF) probile su u ponedjeljak dva mala prolaza u bedemu Rafiqah koji okružuje Stari grad, unatoč “žestokom otporu” boraca IS-a, dodaje zapovjedništvo.

Prolazi u drevnom zidu probijeni su kako bi se zaobišli postojeći otvori i mjesta na kojima je bedem već srušen, gdje su borci Islamske države postavili mine i gdje bi se koalicijske snage suočile sa snajperskom vatrom i dobro utvrđenim obrambenim položajima IS-a.

SDF, koalicija kurdskih i arapskih milicija koja ima potporu SAD-a, objavila je prošli tjedan da je u potpunosti okružila Raku i presjekla sve opskrbne rute snagama IS-a. Pretpostavlja se da se u Raki, posljednjem velikom uporištu IS-a u Siriji, još uvijek nalazi oko 4000 boraca te džihadističke skupine. SDF je operaciju oslobađanja Rake pokrenuo u studenome prošle godine. Islamska država je zauzela grad 2014. godine.

You may also like