Privremeni brazilski predsjednik traži mir i dijalog

Privremeni brazilski predsjednik Michel Temer pozvao je u četvrtak, u svom prvom obraćanju naciji nakon izglasavanja privremene suspenzije brazilske predsjednice Dilme Rouseff, na smirivanje duhova i ujedinjenje zemlje.

Potrebno je “hitno obnoviti kredibilitet u Brazilu”, kazao je Temer dodajući da je jednako “hitno potrebno smiriti naciju i ujediniti zemlju”, prenijela je agencija France Presse. Pritom je pozvao svoje sunarodnjake da vjeruju u njega.

“Vjerujte u mene…Vjerujte u vrijednosti naših ljudi i našu sposobnost da obnovimo gospodarstvo”, prenosi BBC poruke naciji koje je privremeni predsjednik i dotadašnji potpredsjednik zemlje uputio nakon što je gornji dom brazilskog parlamenta Senat izglasao privremenu suspenziju predsjednice Dilme Roussef zbog sumnji u prikrivanje proračunskog manjka. Odlukom Senata produbila se politička kriza u najvećem gospodarstvu Latinske Amerike.

Temer je nakon preuzimanja dužnosti imenovao vladu naklonjenu poduzetništvu u kojoj je ministar financija ugledni bivši šef središnje banke Henrique Meirelles.

U međuvremenu su Ujedinjeni narodi, američki predsjednik Obama i nekoliko latinoameričkih vlada, nakon izglasavanja suspenzije brazilskoj predsjednici u četvrtak popodne, pozvali na mir i poštivanje institucija u Brazilu.

“SAD će biti na strani Brazila, i u ovim teškim trenucima”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. “Predsjednik (Barack Obama) i dalje ima povjerenja u čvrstoću demokratskih institucija u Brazilu”, dodao je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je nakon suspenzije predsjednice Rouseff na miroljubiv dijalog. “Glavni tajnik poziva na mir i dijalog među svim djelovima društva”, kazao je glasnogovornik Stephane Dujarric. “On vjeruje da će vlasti u zemlji poštivati brazilske demokratske procese, držeći se vladavine zakona i ustava”, dodao je.

Argentina je također priopćila kako vjeruje u snagu demokratskih institucija u Brazilu, Ekvator, Čile i Španjolska izrazili su zabrinutost razvojem događaja u Brazilu, dok su Venezuela i Kuba osudile “udar” parlamentarnoj demokraciji.

Dilma Rousseff, suspendirana brazilska predsjednica, pozvala je u četvrtak Brazilce u svojoj prvoj izjavi nakon povijesnog glasanja u Senatu da se “pokrenu” protiv “državnog udara” kako je nazvala svoj opoziv s dužnosti.  “Apeliram na Brazilce koji se protive državnom udaru, bez obzira iz koje su stranke: pokrenite se, budite ujedinjeni i u miru. Borba za demokraciju nema datum završetka, to je borba koja zahtijeva trajno posvećenje”, rekla je Rousseff.

Gornji dom brazilskog parlamenta u četvrtak je velikom većinom izglasao suspenziju predsjednice Dilme Rousseff na 180 dana i time omogućio da joj se sudi zbog prikrivanja proračunskog manjka. Rezultat glasovanja bio je 55-22 i to je bolan poraz za Rousseff koja je optužbe protiv sebe nazvala parlamentarnim pučem. Odlukom Senata produbila se politička kriza u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike.

Sukladno brazilskom zakonu, predsjedničku dužnost istog je trenutka preuzeo potpredsjednik Michel Temer, član centrističkog Brazilskog demokratskog pokreta (PMDB).  “Možda sam griješila, ali nisam počinila nikakav zločin”, rekla je Rousseff u obraćanju prije nego što je napustila predsjedničku palaču. “Nikada nisam mogla ni zamisliti da će biti potrebno ponovno se boriti protiv udara u ovoj zemlji”, kazala je ona pritom misleći na borbu protiv vojne diktature u Brazilu u doba njezine mladosti.

Rousseff tvrdi da je žrtva velike nepravde te ističe da je ovo tragično vrijeme za brazilsku mladu demokraciju. Također je rekla da će se boriti i da nikada neće odustati, ali je naglasila da će se mirnim putem i svim pravnim sredstvima boriti protiv svog opoziva.

Poručila je da je dosad prevladala puno izazova, kao što su mučenje i bolest, te da još  ima snage braniti svoje ideje i prava.

Senat će idućih mjeseci istražiti navode protiv Rousseff nakon čega će se održati još jedno glasovanje o tome hoće li biti definitivno opozvana s dužnosti. Za to će trebati dvotrećinska parlamentarna većina. Analitičari smatraju kako je malo vjerojatno da će Rousseff preživjeti suđenje.

Njezinim zasad privremenim opozivom završava 13 godine kontinuiranog vladanja ljevičarske Radničke stranke (PT) koje popularnost sve više pada zbog lošeg gospodarskog stanja i povezanošću s ogromnim korupcijskim skandalom u koji je uključena državna naftna tvrtka Petrobras.

Brazil je unatrag nekoliko godina bio najbrže rastuće latinoameričko gospodarstvo, a sada je u najvećoj recesiji u proteklim desetljećima. Oko 11 milijuna Brazilaca ne može pronaći posao.

You may also like

0 comments