Home Geopolitika Priveden Tunižanin povezan s napadom u Berlinu

Priveden Tunižanin povezan s napadom u Berlinu

by Agencije

Njemačka policija pritvorila je 26-godišnjeg Tunišanina osumnjičenog za veze s počiniteljem napada na božićni sajam u Berlinu, objavila je u srijedu glasnogovornica saveznog državnog odvjetništva.

Nakon otkrića da je muškarac identificiran kao Bilel A. večerao s Anisom Amrijem dan prije 19. prosinca kada se Amri kamionom zabio među ljude na sajmu u Berlinu, i ubio 12 osoba, policija je u utorak pretražila četvrt u kojoj je živio.

“Osoba je 26-godišnji Tunišanin. Istražujemo je li imao veze s napadom”, rekla je glasnogovornica Frauke Koehler.

Počinitelj napada, 24-godišnji Amri također je bio Tunišanin i bio mu je odbijen azil, a ubijen je u okršaju s talijanskom policijom u Milanu kamo je uspio pobjeći preko Nizozemske i Francuske nakon napada u Berlinu.

Odgovornost za Amrijev teroristički zločin preuzela je džihadistička skupina, tzv. Islamska država.

Amri se sastao s drugim Tunišaninom u restoranu u središnjem dijelu Berlina i vodili su “vrlo intenzivne razgovore” što je “potaknulo sumnje da je osumnjičeni 26-godišnjak možda umiješan u napad ili je barem znao za Amrijeve planove”, rekla je Koehler.

Policija pregledava zaplijenjene uređaje za komunikaciju, a dosad je ustanovljeno da se Bilel A. služio najmanje dvama nadimcima, Ahmad H. i Abu M. te je tvrdio da je Egipćanin. Vjeruje se da je u Njemačku stigao 2014., ali možda i ranije.

Policija je 2015. istraživala je li taj muškarac nabavljao eksploziv no odustala je od istrage u lipnju 2016. zbog nedostatka dokaza.

Koehler je rekla da je Bilel gledao u nadzornu kameru na postaji podzemne željeznice blizu berinskog zoološkog vrta ubrzo nakon Amrijeva napada na sajam i pritom je podignuo kažiprst u gesti koja se ponekad može vidjeti u propagandnim filmovima IS-a.

Forenzičkom istragom potvrđeno je da je oružje kojim je ubijen poljski vozač kamiona prije nego je tim vozilom Amri izveo napad pronađeno kraj Amrijeva tijela u Milanu nakon što ga je ustrijelila policija.

Related Posts