Privatni sektor eurozone rast će stabilno

Privatni sektor eurozone bilježio je u travnju stabilan tempo rasta, uz ravnomjeran doprinos proizvodnog i uslužnog sektora, izvijestila je u srijedu tvrtka Markit. Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone iznosio je u travnju 53,9 bodova, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec kada je dosegnuo najvišu razinu u 11 mjeseci od 54,0 boda, pokazuje istraživanje londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Prvotno je vrijednost indeksa za travanj travnju procijenjena na 53,5 bodova. “Konačni podaci o PMI-ju u travnju nešto su snažniji no što je prvotno procijenjeno, posebno kada je u pitanju Francuska, i navode na zaključak da je gospodarstvo eurozone manje-više zadržalo zamah rasta iz ožujka”, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson. I proizvodni i uslužni sektor ponovo su u prošlom mjesecu bilježili stabilan rast aktivnosti, konstatiraju u Markitu.

Irska je ponovo zabilježila najsnažniji rast a među četiri najveća gospodarstva eurozone ponovo se izdvajala Španjolska, gdje su aktivnosti rasle najbrže od studenog 2006. Italija je bilježila najsnažniji tempo rasta u 10 mjeseci. Solidan rast bilježila je i Njemačka a ohrabruje i nastavak uzlaznog trenda u Francuskoj, treći mjesec zaredom, iako osjetno slabijim tempom nego u ožujku, utvrdili su u Markitu. Podsjećaju da je Europska središnja banka (ECB) prilikom najave monetarnih poticaja upozoravala da vlade moraju odraditi svoj dio posla u vidu provedbe strukturnih reformi. “Ključna je mantra ECB-a bila da će monetarni poticaji biti uspješni samo ako budu popraćeni strukturnim reformama a istraživanje potvrđuje da one zemlje koje su uložile najveće napore u smjeru reformi bilježe i najsnažniji ekonomski rast”, naglašava glavni ekonomist Markita. (Agencije)