Privatni kapital ima nekoliko postotaka više vlasništva nego javnost, treba mu smanjiti utjecaj

Potpredsjednik Hrvatske narodne stranke- liberalnih demokrata i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u subotu u Osijeku kako HNS-u ne treba koalicija da bi osigurala parlamentarni status već pobjedu na parlamentarnim izborima te da je, unatoč nekim špekulacijama o nejedinstvu, HNS danas jači i jedinstveniji nego ranijih godina, donosi Direktno.hr.

Vrdoljak je, na konferenciji za novinare u sklopu sastanka organizacijskog jačanja HNS-a u Osječko-baranjskoj županiji i priprema za parlamentarne izbore, opovrgnuo medijska nagađanja o unutarstranačkom nejedinstvu i mogućem održavanju unutarstranačkih izbora prije parlamentarnih, poručivši kako izbora u HNS-u neće biti prije parlamentarnih. “Pred svake parlamentarne ili lokalne izbore najavljuju da se raspadamo i da ćemo nestati. Znali smo izgubiti izbore, kao 2003. ili 2007., ali smo nakon svakog poraza bili jači. Sada smo još jači, nismo se raspali i stranka nikada nije bila jedinstvenija”, istaknuo je Vrdoljak.”Prozivaju nas jer smetamo, jer smo oni koji će spriječiti da u Hrvatskoj nastane potpuna bipolarizacija između SDP-a i HDZ-a. Naš je posao bio i bit će da to toga ne dođe”, dodao je.

Očekuje da će, nakon parlamentarnih i idućih lokalnih izbora, utjecaj HNS-a biti veći u Slavoniji i Baranji, a što će, kaže, omogućiti razvoj i dolazak ulagača kao što je to i u drugim sredinama koje vodi HNS, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Predrag Štromar kazao je da će stranačko predsjedništvo do početka ljeta definirati programe s kojima će stranka izaći na izbore i u kojim koalicijama. Napomenuo je kako HNS danas ima 10 gradonačelnika, tri župana i 28 općinskih načelnika te izrazio uvjerenje da će rezultate s lokalnih izbora pretočiti na parlamentarne.

Na novinarski upit je li mađarskom MOL-u upućen novi prijedlog dioničarskog ugovora za INU te jesu li na njega odgovorili, Vrdoljak je potvrdio da je prijedlog upućen, ali je i dodao da je teško odmah očekivati odgovor, jer je upućen u petak te da će “novi pregovarački krug vrlo brzo doći”. Upitan je li prijedlogom novog dioničarskog ugovora predviđeno da hrvatska Vlada ima veća upravljačka prava, Vrdoljak je odgovorio da je potpuno normalno da je prijedlog novoga ugovora pravedniji za INU i da dioničari, sukladno svojem postotku vlasništva, mogu upravljati tvrtkom, “a ne da jedan od njih, s dva ili tri posto više vlasništva, može imati apsolutnu kontrolu, a drugi ništa”. “Mi nismo korumpirani, želimo spasiti INU i naravno da predlažemo ugovore koji nisu produkt korupcije i mita”, ustvrdio je Vrdoljak.