Do kraja godine Hrvatska mora donijeti novi plan gospodarenja otpadom – u protivnom će plaćati milijunske kazne. Ministar Slaven Dobrović prijašnji je plan proglasio lošim i obustavio ga, a njegov nacrt zbog nedorađenosti još nije ni došao na dnevni red Vlade. Dio udruga za gospodarenje otpadom svesrdno se trudi da tako i ostane.

Novom planu protive se privatne tvrtke koje i dalje interes vide u staroj strategiji gospodarenja otpadom. Ona je predviđala 10-ak velikih regionalnih centara za obrađivanje miješanog komunalnog otpada, ali ne i ekološko zbrinjavanje putem sortirnica i kompostana – na koje, upozoravaju privatnici, Hrvatska još nije spremna.

Ako uzmete sad u trenutku činjenicu i skeniramo tržište hrvatske, mi nemamo pogona, ovih ili onih, sortinica, centara mi ih nemamo u ovom trenutku i mi ih do 31.12. iduće godine nećemo imati, rekao je Mladen Jozinović, voditelj grupacije centara za gospodarenje otpadom pri HGK.

Do kraja iduće godine Hrvatska mora prestati s odlaganjem neobrađenog otpada na klasična odlagališta, a do 2020. povećati udio sortiranog otpada na 50 posto. Danas smo, sa 17 posto, gotovo na začelju Europske unije. U Ministarstvu tvrde da se postojeći centri još mogu prilagoditi novom planu, koji, uvjeravaju, nema alternative.

Ovdje se radi o decentraliziranim malim sustavima koji će problem otpada riješiti sukladno važećem eu zakonodavstvu, rekla je Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode. Ono će nas, ako to ne učinimo, kažnjavati i s nekoliko desetaka tisuća eura dnevno. Usprkos tome dio udruga smatra da se ne treba žuriti.

Pokušava se progirati na vladi parcijalni plan koji je napravljen nestručno i koji je napravljen na bazi bez ikakvih proračuna i bez ikakvih konkretnih podataka, rekao je Danko Fundurulja, zamjenik predsjednice Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom.

Uz ministra Dobrovića stale su ekološke udruge. Ako mi znamo da je takav plan ekonomski isplativ i bez nekakvih posebnih analiza jer ako europa zastupa nekakav principe cirkularne ekonomije, notorno je da je to opravdano ekonomski i svi prigovori na bazi tehničkih nedosrtataka budućeg plana su posve deplasirani, rekla je Branka Genezić Horvat, iz ekološke udruge UZOR, piše HRT.

A donošenje plana, osim u izbjegavanju kazni, trebalo bi pomoći i u povlačenju milijuna koji protekle 3 godine čekaju na briselskom računu. Priliku za to ministarstvo će imati na sljedećoj sjednici vlade.

Related Posts