Prisegnuo novi predsjednik Filipina

Ponovno obećavši borbu protiv kriminala, korupcije i siromaštva u četvrtak je prisegu položio novi filipinski predsjednik Rodrigo Duterte.

Duterte je u predsjedničkoj palači u Manili prisegnuo kao 16. filipinski predsjednik, s jednom rukom na Bibliji, te u kratkom govoru obećao “neumornu” i “održivu” borbu protiv kriminala, korupcije, trgovine drogom, siromaštva i nejednakosti. “Vidim kod ljudi eroziju vjere u vođe zemlje, eroziju vjere u pravosudni sustav, eroziju povjerenja u mogućnosti naših dužnosnika da učine ljudima život boljim, sigurnijim i zdravijim”, rekao je.

Dosadašnji predsjednik Benigno Aquino postigao je prosječan godišnji rast od 6,3 posto tijekom šestogodišnjeg mandata, čime su Filipini postali najbrže rastuće gospodarstvo u jugoistočnoj Aziji. Duterte je rekao da će o detaljima svojeg ekonomskog programa govoriti naknadno.

U inauguracijskom govoru priznao je da mnogi smatraju da su njegove metode borbe protiv kriminala “na rubu protuzakonitih”, ali je rekao da zna razdvojiti dobo i loše.

Njegova retorika i zalaganje za ponovno uvođenje smrtne kazne, te za to da se snagama reda daju ovlasti da “pucaju kako bi ubili” podsjećaju mnoge na autoritarnu prošlost na Filipinima. Duterte je u predizbornoj kampanji obećao da će za tri do šest mjeseci stati na kraj kriminalu.

Filipini su ukinuli smrtnu kaznu 2006. Duterte je bivši tužitelj a 22 godine bio je gradonačelnik grada Davaoa na jugu zemlje u kojem su od 1998. eskadroni smrti ubili gotovo 1400 ljudi.

You may also like