Prisegnula Kolinda Grabar Kitarović, na dužnost stupa 19. veljače

Zagreb – Kolinda Grabar Kitarović pred Jasnom Omejec s rukom na hrvatskom Ustavom prisegnula je za Predsjednicu Republike Hrvatske vidno dirnuta sa suzom na licu.

U nastupnoj je poslanici posebno istaknula:

“Obvezala sam seda ću služiti svim hrvatskim državljanima. Svjesna velike odgovornosti preuzimam dužnost predsjednice. U ovom svečanom trenutku sjećamo se svih onih znanin i neznanih hrvatskih sinova i kćeri koji su sudjelovali u borbi za nezavisnot. Posebnu zahvalnost upućujem braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu”.

“Sve naše razlike moramo pretvoriti u snagu. Beskompromisno ću štititi najugorženije. Svjesna sam svoje odgovornosti kao jedini visoki dužnosnik kojeg građani izravno biraju. Vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune. Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. Dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom iz kojeg mladi neće odlaziti. Ako pogrijšeim imat ću snage priznati i ispraviti pogrešku”

Zahvalila se i bivšim predsjednicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću.

“Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život niti postati bolji ljudi. Tražimo novi život u budućnosti, a ne u prošlosti. Ljubiti domovinu ne znači samo desnica na srcu dok se svira himna. Naši građani pogođeni su krizom i velik broj napušta Hrvatsku. Imamo negatvine demografske trendove, a brojne tvrtke odlaze u stečaj. Nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus. Nema vremena za podjele. Moramo prestati živjeti od novca posuđenih od budućih generacija. Ne smijemo stvarati antipoduzetničku klimu.”

Pozdravila je i vojnike u NATO misijama, mlade i dijasporu.

“Želim da svi zajedno napokon počnemo živjeti život članice Europske unije, kazala je i dodala kako je najbolji jamac naše opstojnosti moderne i dobro opremljene oružane snage. Želim da države jugoistočne Europe postanu članice europske obitelji i pružam im ruku suradnje. Nacionalne manjine bogatstvo su Hrvatske i promicat ću njihova prava te štititi prava Hrvata u inozemstvu. BIH vidim kao državu triju jedankopravnih konstitutivnih naroda i o tome ću posebno skrbiti. Našem iseljeništvu upućujem posebnu poruku. Nikada neću dopustiti ikome da zanemari vaš doprinos stvaranju hrvatske države. Vrata Hrvatske širom su vam otvorene”

“Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoje nijedan razlog da to ne bude. Želim jednoga dana unucima pričati o vremenu kada smo kao i u Domovinskom ratu stali jedni za druge za bolji život te smo i tu bitku dobili. Mi smo pobjednički narod i nema toga što ne možemo zajedno postići. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska” zaključila je.

You may also like