Prirodne katastrofe potisnule izvoz i potrošnju u Japanu

Japansko gospodarstvo palo je u trećem tromjesečju 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica prirodnih katastrofa koje su poremetile izvoz i izazvale pad potrošnje.
Prema u srijedu objavljenom izvješću japanske vlade, bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom je tromjesečju pao više u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 1 posto, a to predstavlja oštri zaokret, s obzirom da je u prethodnom kvartalu gospodarstvo poraslo 3 posto na godišnjoj razini.

U odnosu na prethodni kvartal, kada je gospodarstvo poraslo za 0,8 posto na kvartalnoj razini, u trećem je tromjesečju japanski BDP skliznuo za 0,3 posto. To je, kažu analitičari, ponajviše posljedica prirodnih katastrofa tijekom ljeta, uključujući snažan potres na sjeveru Japana, velike poplave na zapadu i razorni uragan zbog čega su privremeno bile zatvorene neke zračne luke. „Prirodne katastrofe prisilile su potrošače da ostanu kod kuće, a neke su tvornice zaustavile proizvodnju, što je dovelo do usporavanja proizvodne i investicijske aktivnosti”, kaže Katsunori Kitakura, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Trust Asset Management.

Tako je u proteklom tromjesečju izvoz pao za 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najveći pad u posljednje tri godine. Osobna potrošnja, koja čini gotovo 60 posto BDP-a, oslabila je u proteklom tromjesečju 0,1 posto. Kapitalne investicije pale su, pak, za 0,2 posto, po prvi put nakon dvije godine, što je posljedica smanjene potrošnje na građevinsku opremu.

Ipak, japanske vlasti, ali i većina analitičara, očekuju da će u tekućem, četvrtom tromjesečju gospodarstvo ponovno porasti, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji zbog visoke razine zaposlenosti, ali i zbog solidnog rasta svjetskog gospodarstva. „Gledajući ubuduće, ostajemo optimistični, očekujemo rast gospodarstva. Premda smo oprezni zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, globalno gospodarstvo i dalje solidno raste, pa očekujemo i rast japanskog izvoza”, kaže Katsunori Kitakura.

No, upozorava da bi rast trgovinskih tenzija i jačanje protekcionizma mogli ubuduće potisnuti rast gospodarstva. Trgovinski rat između SAD-a i Kine mogao bi znatno utjecati na Japan, s obzirom na njegovu veliku ulogu u globalnom nabavnom lancu. Japanko gospodarstvo, treće po veličini u svijetu, gotovo neprestano raste od 2012. godine, zahvaljujući poticajnim fiskalnim mjerama vlade Shinza Abea i ekspanzivnoj monetarnoj politici japanske središnje banke.

Nizom mjera japanske vlasti potiču rast gospodarstva kako bi spriječile novu stagnaciju i deflaciju, koje su godinama mučile japansko gospodarstvo. Od globalne financijske krize 2008. godine japansko je gospodarstvo čak četiri puta zaronilo u recesiju, no brzo se i oporavilo.

You may also like

0 comments