Pripreme za povećanje kamata srušile burze

Popustio val kupnje

Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.

U prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području jer je dio ulagača procijenio da je, nakon dva dana oštrog pada cijena dionica, dobra prilika za kupnju.

No, kasnije je val kupnje popustio, pa su indeksi ponovno, treći dan zaredom, znatno pali.

Od 11 najvažnijih sektora, u njih 10 cijene su dionica pale, a samo je jedan, uslužni, blago porastao.

Posljedica je to daljnjeg pritiska na tehnološki, ali i druge dioničke sektore koji se temelje na rastu jer u očekivanju povećanja ključnih kamata Feda povišeni su prinosi na američke državne obveznice.

Na referentne 10-godišnje obveznice prinosi su dosegnuli gotovo 1,9 posto, najvišu razinu u dvije godine, dok su se još početkom godine kretali oko 1,5 posto.

Prinosi brzo rastu jer se špekulira da bi Fed mogao agresivnije zaoštriti monetarnu politiku nego što se očekivalo kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u gotovo 40 godina.

Analitičari procjenjuju da bi Fed već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je počela sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se zbog visoke inflacije očekuje rast kamatnih stopa. Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje oprezno trgovanje jer su svjetske burze pod pritiskom zbog očekivanja da će uskoro porasti kamatne stope, dok je Crobex indeks na putu dobitaka osmi tjedan zaredom.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijene su nafte, pak, jutros oštro pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 2,0 posto, na 86,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,2 posto, na 83,70 dolara.

You may also like