Home Geopolitika Priprema se staljinizacija ruske tajne službe

Priprema se staljinizacija ruske tajne službe

by Energypress.net

Rusija bi prije predsjedničkih izbora 2018. trebala dobiti Ministarstvo za državnu sigurnost. Moćni sovjetski KGB bi pod drugim imenom vratio Staljinovo vrijeme.

Senzaciju u Rusiji ovog ljeta izazvala je jedna neobična povorka automobila. Početkom srpnja se na internetu pojavila amaterska snimka na kojoj se oko 30 mladića u crnim džipovima, njemačke marke, vozi moskovskim ulicama. Bili su to diplomci Akademije Federalne službe sigurnosti (FSB) koji su glasno slavili završetak školovanja. Mladići u bijelim košuljama su se predstavili kao elitne snage i kao vladari zemlje. Skandal nakon kojeg časnici i njihovi nadređeni bivaju degradirani, neki čak i otpušteni, javio je kasnije FSB. Ovaj događaj je na simboličan način pokazao položaj tajnih službi u današnjoj Rusiji. Od dolaska na vlast predsjednika Vladimira Putina, koji je u Sovjetskom Savezu i sam bio časnik KGB-a, a od kraja 90-ih bio na čelu FSB-a, utjecaj tajnih službi je u konstantnom porastu. A na ključne pozicije u zemlji se već godinama postavljaju bivši pripadnici tajne službe.

No, moguće je da slijedi još jedan korak u tom smjeru. Tajne i službe sigurnosti bi trebale biti sveobuhvatno reformirane, pisao je o tome moskovski Komersant. Planirano je uspostavljanje Ministarstva za državnu sigurnost, kratko MGB. Ovo novo superministarstvo bi trebalo biti uspostavljeno spajanjem FSB-a i Inozemne tajne službe sigurnosti (SVR). Ministarstvu bi se još trebala priključiti i Federalna služba nadzora (FSO), koja brine o sigurnosti visokih političara i državnih službenika. “To je faktički ponovno uspostavljanje sovjetskoga KGB-a”, piše Komersant. Ove novine kažu i da je osim toga planirano da se Ministarstvo može čak umiješati u osjetljive slučajeve ili nadzirati istrage pravosudnih organa. Novi MGB bi trebao biti osnovan prije predsjedničkih izbora 2018.

Sveobuhvatna reforma tajne službe počela je u proljeće ove godine osnivanjem Ruske garde. Ova nova organizacija je osnovana na bazi tzv. internih trupa jedinice Ministarstva unutarnjih poslova koja je slična vojnim postrojbama. Ruska garda je podređena osobno Putinu. Na čelu ove garde je nekadašnji Putinov tjelohranitelj Viktor Solotov. Neki analitičari sumnjaju da je postrojba osnovana kako bi razbijala moguće građanske prosvjede. Takvi prosvjedi, međutim, još nisu na vidiku. Ali, s obzirom da se ekonomska situacija, posebno zbog niskih cijena nafte, pogoršava – socijalni nemiri se mogu očekivati.

Dužnosnici u Moskvi Komersantov izvještaj do sada nisu ni potvrdili, ali ni demantirali. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov u ponedjeljak o tome nije htio govoriti. Neizvjesno je također hoće li novo ministarstvo zaista dobiti ime MGB. Ruski publicist Oleg Kašin sumnja u to. Jer, to ime je opterećeno prošlošću, kazao je on za DW. Naime, zloglasna tajna služba MGB nosila je to ime od 1946. pa do Staljinove smrti 1953. “Istina da se radi samo o nekoliko poslijeratnih godina, ali to je vrijeme užasne Staljinove represije”, podsjeća Kašin. MGB je tada poduzimao žestoke mjere protiv neistomišljenika i stranaca osumnjičenih za špijunažu u Rusiji, piše DW.de.

Ako bi zaista došlo do toga da FSB dobije kompetencije i uz to staro ime iz Staljinovog vremena, to će odgovarati konceptu novog ruskog rukovodstva kojim se ono vraća sovjetskim simbolima i praksi. Zapravo je ovaj proces počeo 2000. ponovnim uvođenjem sovjetske himne kao himne Ruske Federacije. Državni mediji već godinama glorificiraju Staljina i njegovu vladavinu ‘čeličnom šakom’. Širom zemlje mu se podižu spomenici, plakati s njegovim likom redovito se mogu vidjeti na ulicama. Ovaj proces se vidljivo ubrzao u posljednje dvije godine nakon ruske aneksije Krima. Prema istraživanjima nezavisnog Instituta za istraživanje javnog mnijenja Levada centar, objavljenim u ožujku ove godine, 54 posto Rusa pozitivno gleda na Staljinovu ulogu u Sovjetskom Savezu. Svaki četvrti Rus Staljinov teror vidi kao “nužan”. A takvo mišljenje se sve više proširuje, kažu u Levada centru. Kada se u ovom kontekstu pogleda na reforme tajnih službi i preimenovanje FSB-a u MGB to izgleda kao točka na i.

Related Posts