Priprema li se vlada Eurozone?

Francuski predsjednik François Hollande javno poziva na stvaranje “vlade eurozone” koja bi imala i vlastiti proračun i vlastiti parlament, a njemački ministar financija Wolfgang Schäuble, prema neslužbenim informacijama Der Spiegela, spreman je prepustiti dio njemačkog poreza budućem proračunu eurozone, nad kojim bi bdio eurozonski ministar financija.

Iako obje ideje – i Hollandeova koju je iznio u autorskom tekstu u francuskom tjedniku Journal du Dimanche, i Schäubleova, za koju njemački tjednik Der Spiegel tvrdi da ima potporu i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera – još zvuče više kao utopijsko razmišljanje o budućnosti nego konkretni politički potezi u sadašnjosti, činjenica da se ponovno pojavljuje ideja o stvaranju institucija unutar eurozone govori sama za sebe.

Prvi koji je zagovarao posebnu vladu eurozone, osim nacionalnih vlada, i uz Europsku komisiju kao “vlade” za svih 28 članica EU, bio je bivši predsjednik Komisije Jacques Delors. Sadašnji predsjednik EK Juncker oformio je radnu skupinu, na čijem je čelu bivši talijanski premijer Mario Monti, koja treba predložiti nove načine na koje bi EU prikupljao vlastite prihode. Jedno od rješenja te skupine moglo bi biti prepuštanje dijela poreza, koji sada idu u nacionalne proračune, budućem zajedničkom proračunu zemalja eurozone, piše Večernji list.

Der Spiegel citira neimenovani izvor iz njemačkog ministarstva financija koji kaže “spremni smo o tome ozbiljno raspravljati”. Schäuble je poznat kao političar koji odavno, još od 1994., zagovara stvaranje snažnije jezgre unutar EU od zemalja koje se žele još više povezati u, praktički, federaciju. To bi stvorilo EU s dvije brzine: povezanije zemlje išle bi naprijed brže, a one koje se ne žele odreći većeg dijela suvereniteta išle bi sporije u smjeru integracija. No, nejasno je kako bi Hollande pomirio ideju o stvaranju vlade eurozone s tradicionalnim francuskim stavom da suverenitet treba čuvati na nacionalnoj razini.

“Francuska je spremna jer se, kako je pokazao i Jacques Delors, uzdiže iznad same sebe kad preuzima inicijativu u Europi”, napisao je Hollande u tekstu za tjednik Journal du Dimanche. Nicolas Véron, analitičar uglednog instituta Bruegel u Bruxellesu, komentirao je za Financial Times kako je ideja ekonomske vlade na razini EU prisutna u francuskoj politici desetljećima. No, dodao je Véron, nikad nismo vidjeli što to točno znači. Nikad takva ideja nije detaljno prezentirana na papiru.

You may also like

0 comments