Pripadnicima Islamske države u kućnom pritvoru

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u petak identitet državljanina BiH koji je uhićen početkom tjedna zbog sudjelovanja u ratu u Siriji u redovima terorističke organizacije Islamska država, a objavljeno je kako je riječ o Mirelu Karajiću, rođenom 1986. godine u Velikoj Kladuši, za kojega je predložilo kućni pritvor.

Karajić je u utorak izručen bosanskohercegovačkim vlastima iz Turske pa je naprije podvrgnut ispitivanju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a potom je saslušan i u Tužiteljstvu BiH. Kako je pojašnjeno, od Suda BiH će biti zatraženo da mu odredi kućni pritvor te da mu zabrani putovanje u inozemstvo. Uhićenje Karajića opisano je kao sastavni dio operacije pod kodnim imenom “Damask”, koja se provodi još od jeseni 2014. godine kada je privedena prva veća skupina simpatizera IS-a u BiH uključujući i neformalnog vođu radikalnih islamista u toj zemlji Bilala Bosnića.

Prikupljeni su dokazi kako je Karajić potkraj te godine najprije otputovao u Tursku, a potom je zajedno s još nekoliko osoba ilegalno prešao u Siriju, gdje se pridružio paravojnoj terorističkoj skupini “Dewla Islamija” odnosno Islamska država. Aktivnim pripadnikom terorističke skupine bio je sve do sredine 2015. godine kada ga je uhitila turska policija iako se skrivao pod lažnim identitetom. To je uhićenje provedeno u koordinaciji s pravosudnim i policijskim tijelima BiH.

You may also like

0 comments