Priopćenje SAD-a o globalnom antisemitizmu

Sjedinjene Države su u srijedu u godišnjem osvrtu na vjerske slobode kritizirale porast antisemitizma u Francuskoji i Njemačkoj kao i vjersku represiju koju provodi skupina Islamska država u Siriji i u Iraku.

U izvješću o stanju vjerskih sloboda u blizu 200 zemalja, američki State Department je za 2014. upozorio na nedržavne sudionike, poput organizacije Islamska država (IS), optuženih za brutalne progone nemuslimanskih manjina, poput kršćana u Siriji i u Iraku, javlja AFP. “Niti jedna nacija ne može dati najbolje od sebe ako njezino stanovništvo nema pravo na izbor vjere”, istaknuo je američki državni tajnik John Kerry na predstavljanju izvješća svog ministarstva. “Nadamo se potaknuti vlade na poštivanje vjera njihovih građana”, rekao je.

U dijelu izvješća posvećenom Hrvatskoj State Department izdvaja da je Srpska pravoslavna crkva izrazila zabrinutost onim što je ona vidjela kao povećanje društvene netrpeljivosti mada je izvijestila o manje slučajeva vandalizma nego ranijih godina. Židovske i islamske zajednice isto tako su izvijestile o slučajevima vandalizma, kaže izvješće.

U godišnjem osvrtu se američka diplomacija uobičajeno obrušila na svoje stalne mete, Kinu i Iran zbog njihovih “užasnih” politika vjerske diskriminacije, ali i na svoje arapske saveznike sunite, kao i na vrlo konzervativnu Saudijsku Arabiju te europske prijatelje poput Njemačke I Francuske, navodi AFP.

State Department ističe da su u ljeto 2014. u Francuskoj i Njemačkoj zabilježeni neprijateljski naboji prema Izraelu koji prelaze prag antisemitizma, u aluziji na prosvjede, posebice u Parizu, koji su vođeni protiv Izraela i židova, povodom izraelske vojne ofenive u Pojasu Gaze u ljeto 2014. To izvješće se odnosi na 2014. i ne pokriva napad u Parizu u siječnju 2015. na košer dućan.

Američki veleposlanik za vjerske slobode David Saperstein je ocijenio da je “opravdano kritizirati politiku jedne nacije te da je to dio slobodne razmjene ideja”. Sjedinjene Države su upozorile na 100 postotni porast antisemitskih djela između 2013. i 2014. i dvostruko veći broj odlazaka francuskih židova u Izrael. Po prvi puta u izvješću o vjerskim slobodama u svijetu, SAD ističu uznemirenost jačanjem međunarodnih terorističkih skupina u svijetu poput Islamske države, al Qaede, al-Shabaaba i Boko Harama.

You may also like