Priljev radnika iz Ukrajine omogućio Poljacima raniji odlazak u mirovinu

U Poljskoj je u nedjelju na snagu stupio zakon koji građanima omogućuje raniji odlazak u mirovinu, čime je ta istočnoeuropska zemlja napravila iznimku u odnosu na europski trend unatoč starenju populacije i manjku radne snage.
Žene će u Poljskoj ubuduće moći otići u mirovinu u dobi od 60 godina a muškarci u dobi od 65 godina. Prema dosadašnjem zakonu iz 2012. godine dob za odlazak u mirovinu trebala se postupno povećavati na 67 godina.

U državnom mirovinskom fondu ZUS-u procjenjuju da bi mogućnost ranijeg odlaska u mirovinu mogla iskoristiti 331 tisuća građana, odnosno dva posto od ukupno 16,3 milijuna radnika u Poljskoj.

Procjenjuje se da će niža dob u neposrednoj budućnosti tek u ograničenom opsegu utjecati na gospodarstvo koje bilježi snažan rast aktivnosti dok bi se državne financije trebale naći pod nešto većim pritiskom.

U kontekstu pada nezaposlenosti u Poljskoj na najnižu razinu od prijelaza na kapitalizam početkom 90-ih godina prošlog stoljeća snižena dob za odlazak u mirovinu mogla bi dodatno ubrzati rast plaća koje već rastu najsnažnijim tempom u pet godina. “Ponuda radne snage na poljskom tržištu rada u budućnosti će se smanjivati”, procjenjuje analitičar ING Banka Rafal Benecki.

Poljska ima 38 milijuna stanovnika i spada među zemlje Europske unije s najbržim tempom starenja stanovništva. “Vlada odbacuje najefikasniji alat za povećanje radne snage”, upozorava Benecki.

Ekonomisti i dužnosnici središnje banke drže da bi rast plaća mogao zauzdati sve snažniji priljev radnika iz Ukrajine. Podaci ministarstva rada pokazuju da su poljski poslodavci u prvoj polovini godine zatražili više od 900 tisuća radnih dozvola za ukrajinske radnike dok ih je u cijeloj prošloj godini zatraženo 1,26 milijuna. “Priljev radnika iz Ukrajine ublažava razmjere problema koji su neki predvidjeli – riječ je o nestašici radne snage, pritisku na tržište rada”, kazao je početkom rujna guverner središnje banke Adam Glapinski.

Vlada je od početka mandata 2015. godine snažno povećala javnu potrošnju kako bi ispunila predizborna obećanja o pomoći obiteljima i ravnomjernijem raspoređivanju plodova ekonomskog rasta.

Unatoč većoj javnoj potrošnji državni je proračun u razdoblju od siječnja do kolovoza iskazao višak prvi puta u više od dva desetljeća, ponajprije zahvaljujući borbi protiv porezne evazije i snažnoj potrošnji uslijed uvođenja nove naknade za djecu. U drugom je tromjesečju poljsko gospodarstvo poraslo 3,9 posto.

You may also like

0 comments