Prilagođeni SSP za BIH stupa na snagu krajem godine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u srijedu kako će do kraja godine biti dovršena prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), na čemu je ustrajala Hrvatska i što je jedan od uvjeta da BiH stekne status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u.

“Sve što je tražila BiH moraju odobriti sve članice EU i tako se čitav posao treba okončati do kraja ove godine, upravo radi složenosti ovog procesa”, rekao je Šarović na sjednici državnog Zastupničkog doma BiH.

Dodao je da je BiH morala napraviti određene ustupke u tradicionalnoj trgovini, odnosno da i Hrvatska ima pravo bescarinskog izvoza svojih roba na tržište BiH poput ostalih članica Unije. Istaknuo je da će sporazum koristiti i domaćim poljoprivrednicima. “Ključno u ovoj ponudi za BiH je neograničen izvoz voća i povrća, povećanje kvote šećera za 1200 tona, za šarane sa 60 na 500 tona, pastrve sa 60 na 500 tona i inćuna s 30 na 60 tona”, rekao je Šarović.

Poljoprivrednici iz BiH moći će nakon stupanja na snagu prilagođenog SSP-a izvesti 25.000 hektolitara vina umjesto sadašnjih 16.000, a razmatraju se kvote za pileće meso i za jaja kad BiH ispuni zdravstvene i higijenske uvjete za izvoz, dodao je ministar trgovine i ekonomskih odnosa.

You may also like