Home Energetika Prilagođavanje klimatskim promjenama godišnje će stajati 500 milijardi dolara

Prilagođavanje klimatskim promjenama godišnje će stajati 500 milijardi dolara

by Agencije

Troškovi pomaganja zemljama u razvoju da se prilagode na klimatske promjene mogli bi do 2050. dosegnuti 500 milijarda dolara godišnje, što je pet puta veći iznos od ranijih procjena, objavili su u srijedu Ujedinjeni narodi.

U studiji UN-ova programa za zaštitu okoliša (UNEP) navodi se da su ranije procjene od 80 do 100 milijarda dolara godišnje za financiranje prilagodbe siromašnih zemalja “najvjerojatnije … rezultat znatnog podcjenjivanja”. Izvješće naglašava da bi pravi troškovi adaptacije mogli iznositi od 140 do 300 milijarda dolara do godine 2030., što će se povećati na 280 do 500 milijarda dolara godišnje do 2050.

UNEP je pozvao zemlje članice UN-a da usmjere više novaca u programe prilagodbe, podsjećajući da će troškovi “oštro” rasti čak i ako se uspije globalno zagrijavanje ograničiti na 2 stupnja Celzija, kao što je to predviđeno na globalnoj klimatskoj konferenciji u Parizu u prosincu prošle godine. “Ovo izvješće predstavlja moćni podsjetnik da će klimatske promjene i dalje sa sobom nositi velike gospodarske troškove”, rekao je zamjenik izvršnog direktora UNEP-a Ibrahim Thiaw.

Related Posts