Prijetnja tropske oluje u Teksasu podigla cijene nafte

Na američkom je tržištu barel nafte blago poskupio u utorak nakon upozorenja o približavanju tropske oluje američkoj saveznoj državi Teksas, značajnom proizvođaču nafte, dok su cijene na londonskom tržištu ostale gotovo nepromijenjene u kontekstu kontinuirane prekomjerne opskrbe.

Naftom se tako na američkom tržištu trgovalo po 59,86 dolara, odnosno po 34 centa višoj cijeni u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije. Drži se tako unutar raspona od 57 do 62 dolara za barel u kojem se kreće od početka svibnja. Na londonskom je tržištu pak cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 63,84 dolara.

Američki nacionalni centar za uragane u utorak je objavio upozorenje o mogućem udaru tropske oluje na obalu Teksasa na potezu od Baffin Baya do High Islanda. Nakon upozorenja naftne kompanije Chevron i Royal Dutch Shell evakuirale su s platformi dio radnika koji nisu ključni za proizvodnju. Vađenje nafte zasada se nastavlja u bazenu na koji otpada gotovo petina ukupne američke naftne proizvodnje. “Tropska oluja pojašnjava zašto je barel na američkom tržištu ojačao, a sudionici tržišta možda očekuju i da će podaci o američkim zalihama pokazati njihov daljnji pad, što bi moglo objasniti blagi oporavak cijena na tome tržištu, za razliku od onih na londonskom”, tumači Carsten Fritsch, analitičar u Commerzbanku.

Analitičari u Reutersovoj anketi procjenjuju da će izvješće američke vlade pokazati pad zaliha u prošlom tjednu za 1,8 milijuna barela, sedmi tjedan zaredom. Izvješće se očekuje u srijedu. Londonsko tržište pak pritišću velike količine neprodane nafte iz Sjevernog mora i zapadne Afrike na tankerima u Atlantskom bazenu, koje pritišću cijene nafte na fizičkom tržištu, unatoč snažnoj rafinerijskoj potražnji, povezanoj s povoljnim maržama. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 60,17 dolara, što znači da je bila za dolar niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like