Prijeti li raskol u HSS-u glede koalicije s SDP-om?

Danas u 18 sati HSS će odlučiti hoće li koalirati sa SDP-om. Dok Beljak tvrdi da će o tome hoće li HSS u koaliciju s Milanovićevom strankom odlučiti 134 odgovornih ljudi u Glavnom odboru stranke, europarlamentarka Marijana Petir izjavila je kako HSS kao demokršćanska stranka mora razgovarati s HDZ-om o predizbornoj suradnji.

“Nekoliko godina tijekom cijelog mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine upozoravala sam na sustavno uništavanje hrvatskog sela, no nitko na to nije reagirao. Na kraju smo vidjeli kako je ministar namještao natječaje iz europskih fondova onima koji su financirali njegovu kampanju. Oni koji govore da je Hrvatska slučajna država, oni koji nisu željeli pomoći Željku Mariću, koji ne priznaju glas naroda izrečen na referendum, ne dijele iste vrijednosti kao ja. SDP djeluje potpuno u suprotnosti sa socijaldemokracijom u Europi”, rekla je Petir za HRT.

Na pitanje hoće li istupiti iz stranke ako Glavni odbor odluči ući u koaliciju s SDP-om, Marijana Petir je rekla kako su se u njenoj kući obnavljali ogranci HSS-a. “HSS je nešto što ja i moja obitelj živimo i nema nikakvog razloga da ja odsupam iz HSS-a”, zaključila je.

Nakon izbora 2000. HSS je također bio dio vlasti, tada su poduprli Vladu SDP-a. 2003. nastupili su samostalno te osvojili deset zastupničkih mandata, mnogo manje nego 2000. Na tim je izborima pobijedio HDZ te osnovao Vladu.

2007. godine HSS i HSLS na parlamentarnim su izborima osvojili osam mandata te poduprli Vladu HDZ-a. 2011. HSS je doživio fijasko na izborima, tada su osvojili tek jedan mandatu Saboru. Isto kao i na prošlogodišnjim izborima s Domoljubnom koalicijom. U Sabor je ušao Branko Hrg, a sukladno aneksu ugovora s HDZ-om i Davor Vlaović. Unutar stranke se ubrzo dogodila promjena. U ožujku ove godine na mjesto Hrga došao je Krešo Beljak.

You may also like