Prijeti li kolaps hrvatskom tržištu naftnih derivata

Priopćenje UGP-a

Iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) u petak su poručili da podržavaju male i srednje distributere naftnih derivata kojima zbog situacije na naftnom tržištu prijeti masovno zatvaranja benzinskih postaja i proglašenje stečaja.

Podsjećaju da će od sljedećeg utorka nabavna cijena nafte biti viša za 50 lipa od nametnute fiksirane cijene koju je propisalo gospodarstvo, što znači da bi distributeri trebali prodavati naftu s minusom od 50 lipa po litri, što je ekonomski neodrživo, a i zakonom zabranjeno.

U priopćenju se navodi kako u članku 64. Zakona o trgovini stoji da se nepoštenim trgovanjem smatra prodaja robe ispod njezine nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost, što znači da mnogi mali i srednji distributeri koji i žele poštovati odredbu, ne mogu jer im zakon nalaže suprotno.

Mnogi mali i srednji distributeri morat će zbog toga zatvoriti svoja vrata i proglasiti stečaj, upozoravaju iz UGP-a. Napominju i da mnogi od njih već pet mjeseci rade pod kontinuiranim pritiskom te da im je poslovanje do sada pretrpjelo milijunske gubitke.

Uz takve milijunske gubitke, kako su istaknuli, morali su isplatiti plaće zaposlenicima, platiti kredite i vratiti investicije, što je praktički nemoguće. Također, mali i srednji distributeri nisu dobili nikakvo obeštećenje niti nadoknadu, a niti im je to Vlada ponudila.

Mali i srednji distributeri smatraju da je potrebno da Vlada hitno reagira na tu situaciju, u suprotnom će rezultat biti kolaps na tržištu naftnih derivata, zatvaranje benzinskih postaja i ugrožavanje energetske stabilnosti RH, a implikacije će biti velike i nepovratne.

Poručili su i da su došli do trenutka kada je nužno ići prema rasterećenju tvrtki, pogotovo onih koji su pred propašću. “Pozivamo Vladu za hitne intervencije, inače će situacija izmaći kontroli na štetu ne samo distributera nego i građana zbog vjerojatne nestašice naftnih derivata”, navodi se u priopćenju UGP-a.

You may also like