Prijete nuklearnim ratom ako Ukrajina uđe u NATI

Objava u Global Timesu

Kina je upozorila SAD da bi moglo doći do “teških posljedica”, uključujući nuklearni rat, pridruži li se Ukrajina pridruži Sjevernoatlantskom savezu (NATO), navodi uvodnik Global Timesa, lista koji nerijetko iznosi svijetu službene kineske stavove.

Udovoljavanje molbi ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog, da se zemlju po hitnom postupku primi u NATO, vodilo bi do neizbježne eskalacije u sukobu, poručuje Peking, što bi potaknulo Putina da ispuni svoje prijenje o uporabi nuklearnog oružja protiv zapada, pri čemu bi prema kineskim najavama najveću štetu pretrpjela Europa.

Kina je u tekstu pozvala zapadni savez da se potpuno povuče iz istočne Europe, a za Ukrajinu su rekli da Americi služe samo kao topovsko meso te da ju zapravo ne želi primiti u NATO, piše u uvodniku Global Timesa.

Američki državni tajnik Antony Blinken zajedno s ministrima vanjskih poslova Japana i Južne Koreje “oštro je osudio” sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete preko Japana, rekao je glasnogovornik State Departmenta u izjavi u utorak.

You may also like