Prijepori IDS-a i M. Holy oko regionalizacije Hrvatske

Saborska zastupnica i predsjednica stranke ORaH Mirela Holy rekla je u subotu u Puli, u povodu kritika iz IDS-a zbog njezina stajališta da Istra ne treba biti posebna regija, kako njena stranka drži da bi regionalizacija Hrvatske u četiri regije plus Grad Zagreb bila u javnom interesu svih građana.

Treba razlikovati kulturni identitet i osjećaj pripadnosti ljudi određenom prostoru od teritorijalnog ustroja Hrvatske u javnom interesu svih građana, rekla je Holy novinarima ispred ulaza u bivši vojni kompleks Muzil. “Mislim da se svi građani u Hrvatskoj trebaju zalagati za to da se što manje njihovog novca koristi za funkcioniranje javne uprave, a istodobno da ta javna uprava bude kvalitetan servis svih hrvatskih građana,” kazala je.

I ORaH je organiziran po regionalnom principu za koji se zalaže i nema županijske već isključivo regionalne organizacije, kazala je Holy. U svom stajalištu ta se stranka vodi jako dobrim iskustvom Danske koja je, kako je rekla “na vrlo kvalitetan način reformirala svoj teritorijalni ustroj i javnu upravu”. “To su nedjeljivi procesi i smatramo da bi takva pitanja trebala ići na referendum, nakon što se građane kvalitetno informira. Mi se referenduma ne bojimo, mislim da se niti drugi politički akteri ne bi trebali bojati,” naglasila je Mirela Holy.

Komentirajući odustajanje Vlade od potpisivanja ugovora za istraživanje nafte i plina, Holy je rekla da su u stranci iznimno zadovoljni time jer su od početka ukazivali da se radi o štetnom projektu. “Drago nam je da je Vlada odustala i od potpisivanja ugovora na kopnu jer je jedan od većih problema vezanih uz projekt upravo istraživanje eksploatacije ugljikovodika ne samo na Jadranu nego i na kopnu,” rekla je dodavši da se radilo o jako lošem prijedlogu ugovora koji je dostupan i na web stranicama Agencije za ugljikovodike, prema kojem bi Hrvatska uprihodila između 14 i 35 posto što je, rekla je, “skandalozno niski iznos i nije u javnom interesu”.

Na upit da komentira retoriku premijera Zorana Milanovića sa srpskim kolegom oko prihvata izbjeglica, kazala je kako bi “premijeri trebali sjesti za stol i dogovoriti se oko konkretnih stvari i procedura odnosno točnih mjesta na kojima će se prihvatiti izbjeglice kao i točnog hodograma postupanja s njima”. “To je u javnom interesu i hrvatskih i srpskih građana ali i samih izbjeglica. Ne smijemo se s ljudima ponašati kao s brojevima, već trebamo vidjeti kako bi problem rješili sa što manje konflikata,” zaključila je Holy.

Istarskome demokratskom saboru (IDS) neprihvatljive su i neozbiljne jučerašnje izjave saborske zastupnice i predsjednice ORaH-a Mirele Holy u saborskoj raspravi o Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Hrvatskoj po kojima Istra ne bi smjela biti posebna regija, priopćeno je danas poslijepodne iz IDS-a.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, ozbiljna reforma teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske podrazumijeva da županije i regije imaju opravdanu ekonomsku održivost te predstavljaju zemljopisnu, povijesnu te kulturnu cjelinu. Zato IDS izražava žaljenje što predsjednica ORaH-a Mirela Holy “ne uvažava ili, možda, ne poznaje specifičnosti Istre”. “Istra je po svojim karakteristikama, geografski, kulturno, gospodarski pa i politički regija s vrlo jakim identitetom, i kao takva zaslužuje i mora ostati samostalna regija”, navodi se u priopćenju IDS-a i dodaje kako je Istra, osim toga, jedna od rijetkih županija koja je i te kako dokazala svoju ekonomsku održivost.

Naime, smatraju u IDS-u, osim što bez problema pokriva svoje potrebe i neprestano ulaže u vlastiti razvoj, Istra ostatak države financira s 800 milijuna kuna na godinu. U IDS-u vjeruju da su kvalitetan preustroj države i učinkovita reorganizacija ovlasti- između središnje i regionalne vrlo važne za gospodarski, politički i društveni razvoj Hrvatske. Upravo zato, smatraju u IDS-u, budući preustroj države mora se temeljiti na činjenicama i stručnim argumentima, a ne na neozbiljnim izjavama. “Predsjednicu ORaH-a želimo podsjetiti da pitanje samostalne regije Istre nadilazi bilo kakvu političku ideologiju i da oko toga postoji konsenzus u Istri, što smo pokazali jednoglasnim prihvaćanjem Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre”, poručili su iz IDS-a, “šokirani da netko pokušava dovesti u pitanje identitet regije koji je stoljećima građen i koji predstavlja neotuđivu vrijednost svih generacija Istrijana”.

“Racionalizacija je slaba i neuvjerljiva izlika za daljnju centralizaciju zemlje, a izjave koje negiraju kulturnu, povijesnu i političku autentičnost Istre pokazatelj su ili velike ignorantnosti ili još većeg neznanja”, zaključio je IDS izražavajući žaljenje što takve izjave dolaze iz redova onih kojima bi pravo na kulturni i svaki drugi identitet trebalo biti jedan od temeljnih vrijednosnih postulata.

You may also like

0 comments