Prijepor u velikoj koaliciji Njemačke oko istospolnih brakova

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) založit će se za uvođenje zakona o ravnopravnosti istospolnih brakova još uoči parlamantarnih izbora u rujnu te će pokušati za promjene privoliti i većeg kaolicijskog partnera, demokršćansku Uniju CDU/CSU, koja se protivi istospolnim brakovima, javlja u utorak medijska grupa Funke pozivajući se na interne dokumente SPD-a.

„CDU i CSU bi konačno trebali preskočiti preko vlastite sjene i odustati od politike blokade ‚Braka za sve‘ “, rekao je Thomas Oppermann, predsjednik zastupničkog kluba SPD-a. On je ukazao na to kako svi političari, pa tako i demokršćanski, kada je u pitanju zapadna demokracija, govore o tomu kako treba „obraniti naše vrijednosti“, ali da, kada su u pitanju konkretni zakoni koji bi izjednačili prava svih bračnih zajednica, ta spremnost nestaje. „Institucija braka bi trebala biti otvorena i za istospolne brakove“, stoji u nacrtu zakona kojeg će SPD staviti na dnevni red sutrašnjeg sastanka koalicijskih stranaka u Berlinu.

Instituciju braka za istospolne parove podržava i oporba u Bundestagu, a protivi se jedino demokršćanska Unija CDU/CSU. Vodeći demokršćanski političari su dali do znanja kako „nema izgleda“ da se sutra postigne dogovor oko istospolnih brakova. Posljednjih su godina istospolnim parovima koji žive u tzv. registriranoj zajednici omogućena gotovo sva prava kao i heteroseksualnim parovima. Istospolni parovi, međutim, još uvijek nemaju pravo posvajanja djece. SPD je borbu za prava istospolnih parova najavio kao jednu od svojih glavnih predizbornih tema. Njemačka biskupska konferencija protivi se uvođenju braka za istospolne parove.

You may also like

0 comments