Prijedlog Obaminog proračuna u sjeni novih brutalnih poreza

Američki predsjednik Barack Obama podnio je u utorak svoj osmi i posljednji prijedlog proračuna od 4.100 milijardi dolara u kojem predviđa veća ulaganja u kibernetičku sigurnost te porez od 10 dolara na barel sirove nafte, koji će teško dobiti zeleno svjetlo Kongresa.

Nakon sastanka sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost Obama je rekao novinarima da SAD mora povećati sredstva za unaprjeđenje zastarjelih vladinih tehnologijskih sustava koji jako zaostaju za privatnim sektorom. U prijedlogu proračuna predložio je zato povećanje financijskih sredstava za američku kibernetičku sigurnost. U svojoj godišnjoj procjeni sigurnosnih prijetnji SAD-u, šef američke Nacionalne obavještajne službe James Clapper je upozorio u utorak da bi kibernetički i tehnološki napredak “mogao dovesti do raširene izloženosti civilne infrastrukture i američkih vladinih sustava”.

Također je rekao da su među najvećim prijetnjama s kojima je SAD suočen 2016. napadi “domaćih” terorista te prekomorska opasnost od Islamske države.  Obama je poslao u utorak u Kongres svoj osmi i posljednji prijedlog proračuna od 4.100 milijardi dolara.  Prijedlog za proračunsku godinu koja počinje 1. listopada oštro su kritizirali republikanci koji se nadaju ulasku u Bijelu kuću na predsjedničkim izborima u studenome.  Budući da republikanci kontroliraju oba doma Kongresa, slabe su šanse da će Obamin prijedlog proći bez većih izmjena.  Obamin prijedlog proračuna predviđa povećanje prihoda od poreza za 2.500 milijardi dolara u idućem desetljeću, što je gotovo dvostruko više od 1.400 milijardi dolara koje je bezuspješno tražio u prošlogodišnjem proračunu.

Republikanski kongresmeni kažu da Obamin prijedlog za uvođenje nameta od 10 dolara po barelu sirove nafte, kako bi se prikupilo dodatnih 319 milijardi dolara u narednih 10 godina, nema nikakvih izgleda da prođe u Kongresu.  Prijedlog predviđa upotrebu tog novca za financiranje alternativnih načina prijevoza u okviru borbe protiv globalnog zatopljenja.  Čak i s povećanjem poreza, Obamin prijedlog predviđa znatno povećanje deficita koji bi idućih deset godina ukupno iznosio 9.800 milijardi dolara.  Poslednji prijedlog proračuna predviđa rast američkog BDP-a za 2,6 posto ove godine te inflaciju od oko 1,5 posto.

You may also like

0 comments