Prije revizije, u Vatikanu je vladao financijski nered

Vatikanski odjeli imali su sve do lani, kada su uvedeni novi standardi u financijskom poslovanju, više od milijarde neproknjiženih eura, pokazalo je izvješće objavljeno u četvrtak. Kardinal George Pell, koji je dobio zadaću ‘napraviti reda’ u vatikanskim financijama, rekao je u prosincu da su odjeli “sklonili” milijun eura i poslovali su na zastario način tako da promet nisu prijavljivali nikakvom središnjem računovodstvenom uredu.

U četvrtak je objavljeno da je ukupno bilo 1,1 milijarde eura koji nisu bili prijavljeni. Vatikan je time prvi put pobrojao sav neprijavljeni novac. Australca Pella je na novoustanovljenu dužnost vatikanskog ministra gospodarstva postavi papa Franjo, što je prekretnica jer su desestljećima za financije bili zaduženi Talijani. Pell nije rekao da se radi o pronevjeri već da su odjeli imali “gotovo odriješene ruke” u vođenju financija.

Financijsko izvješće za 2014. pokazalo je da je Sveta Stolica, uključujući njezine odjele u Rimu i veleposlanstvima diljem svijeta, imala proračunski deficit od 25,6 milijuna eura, što je u skladu s prethodnom godinom. Nasuprot tome, grad-država Vatikan koja ima zasebni proračun, ostvarila je suficit od 63,5 milijuna eura, dvostruko više nego prethodne godine. Za rast prihoda zaslužni su Vatikanski muzeji koji su privukli šest milijuna posjetitelja u godini, ali i druge kulturne aktivnosti.

Otkako je 2013. izabran papa Franjo, Vatikan je počeo velike reforme kako bi prihvatio međunarodne financijske standarde i spriječio pranje novca te zatvorio mnoge sumnjive račune nakon što je izbio veliki skandal u vatikanskoj banci IOR. Od lani Vatikan primjenjuje međunarodni standard IPSAS (knjigovodstveni standardi za javni sektor) pa se revizija provodi u svim odjelima.

You may also like

0 comments