Prije puta Orešković se nalazi s Predsjednicom

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović sastat će se u srijedu s mandatarom za sastavljanje Vlade RH Tihomirom Oreškovićem u 11 sati u Uredu predsjednice na Pantovčaku gdje će razgovarati o gospodarskim pitanjima, priopćila je u srijedu Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednice.

Tom prilikom, predsjednica Republike upoznat će mandatara sa svim mjerama i preporukama koje je izradilo Vijeće za gospodarska pitanja Predsjednice Republike te sa zaključcima projekta “Zaposlimo Hrvatsku” kojeg je pokrenula zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Mandatar Tihomir Orešković danas putuje u Kitzbühel. Tamo će se sastati s poznatim fond menadžerima, investitorima i kreditorima, vlasnicima 80 posto hrvatskog duga. Orešković će večeras biti na zajedničkoj večeri, a sutra ima zakazanih 20 pojedinačnih sastanaka na kojima će predstaviti reforme koje namjerava provesti nova vlada. Nada se time potaknuti optimizam kako bi se poboljšao kreditni rejting Hrvatske ali i počeo smanjivati hrvatski javni dug koji je dosegao 90 posto BDP-a. Sastanku će prisustvovati i guverner Boris Vujčić.

Da bi se naše gospodarstvo počelo brže kretati naprijed, potrebno je smanjiti brzo rastući javni dug i manjak u proračunu. Preskupo se zadužujemo, a sa strepnjom očekujemo kraj tjedna, kad će kreditna agencija Standard&Poor’s dati novu procjenu našeg rejtinga, koji je u posljednje četiri godine dvaput padao. Orešković će nastojati u Kitzbuelu uvjeriti ulagače i kreditore da buduća vlada misli ozbiljno. No, stručnjaci kažu da pitanje javnog duga trebamo rješavati sami. Problem rasta javnog duga i prekomjernog proračunskog deficita jedan je od prioriteta buduće Vlade.

You may also like

0 comments