Prijavljivanje Todorića sramotno je miješanje politike u slučaj Agrokor

Je li bilo nepravilnosti u financijskim izviješćima Agrokora? Hoće li zaustavljanje robe iz Orbica i prisilna naplata duga izazvati lančanu reakciju? Na ta i druga pitanja na HRT-u su odgovarali Siniša Hajdaš-Dončić, Radimir Čačić, Marijana Ivanov, Guste Santini i Željko Kardum.

“Nije posao Bože Petrova da kazneno prijavi Todorića, to smo svi mogli. Nemojmo te jadne, bijedne političke poene skupljati na tako jadan način”, rekao je Čačić. Istaknuo je da se tu radi o sudbinama 40 tisuća obitelji. Komentirao je i oštre poruke ruskog ambasadora vodstvu Agrokora: “To je ispod razine pristojnih financijskih tržišta. Njegov nastup je bio sramotan. Igrokaz!”

“Ovo je najveća ekonomska kriza u povijesti RH”, smatra Hajdaš Dončić. “Ovdje se radi o tisućama malih dobavljača kojima će vrlo teško biti naći nove kanale distribucije”, kazao je. Na upit o nacrtu zakona Lex Agrokor rekao je kako su to bili probni baloni da se vidi kako će javnost reagirati.

Željko Kardum rekao je da su Agrokor i dobavljači ogledalo hrvatkog gospodarstva. “Dobavljači su trebali Agrokor, jer nisu bili konkurentni, a Agrokor je trebao takve dobavljače koji će pristati na sve uvjete odgode plaćanja. Smatra kako je ovo sada zapravo sjajna prilika da se konačno počne s dubokim reformama – da dobavljači, veliki i mali, postanu konkurentni”, rekao je.

Kardum se osvrnuo i na navode VTB banke da je Agrokor falsificirao svoje financijske izvještaje. “Bilo mi je smiješno čuti da se VTB odjednom našla u čudu i da im se čini da situacija nije onakva kakva je njima prezentira. Ne znam tko vam daje 600 milijuna eura a da prije toga ne snimi situaciju u kompaniji”, kazao je Kardum. Smatra da državna jamstva neće biti izdana, jer je to zabranjeno od Europske komisije. Što se tiče dobavljača, misli da će se oni morati odreći dijela potraživanja.

“Agrokor nije samo hrvatski problem, to je balkanski problem”, rekao je Guste Santini. Dodao je kako je stanje u hrvatskom gospodarstvu tragično i da je upravo država rak rana gospodarstva.

Marijana Ivanov napomenula je kako je stanje u Agrokoru već godinama ovakvo. “Smiješno mi je da sada radimo toliku paniku oko toga! Agrokor godinama nastoji što kasnije platiti robu dobavljačima, a oni nemaju alternative pa da mogu zaobići Agrokor”, rekla je. Smatra da, budući da se Vlada uključila u cijelu priču, dobavljači ne bi smjeli pristati na otpis dijelića svoga potraživanja. “Oni su prodali robu po fer tržišnoj vrijednosti, i tu je presudna uloga Vlade”, kazala je Ivanov. Dotaknula se i rejting agencije za koje tvrdi da su Agrokoru često postavljale smiješne uvjete poput – previše ste orijentirani na jednu državu, trebate se regionalno širiti. “Često su rejting agencije sa svojim komentarima pridonosile da Agrokor ulazi u aktivnosti kojima se preinvestirao”, tvrdi Ivanov, prenosi HRT.

You may also like