Prijavili Boruta Pahora za veleizdaju

Novoosnovana slovenska stranka Novi socijaldemokrati (NSD) podnijela je u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv predsjednika države Boruta Pahora kojega terete zbog navodne veleizdaje jer je kao nekadašnji predsjednik vlade 2009. godine potpisao arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom.
Stranka je osnovana prošlog tjedna i namjerava nastupiti na parlamentarnim izborima koji se održavaju 3. lipnja, a po mišljenju slovenskih analitičara ovim potezom nastoji privući pažnju javnosti jer će arbitražni spor s Hrvatskom biti jedna od tema koju će u kampanji istaknuti i velike stranke koje se bore za mjesta u 90-članom parlamentu.

U vezi sa podnošenjem kaznene prijave protiv predsjednika, čelnik NSD-a Milan Balažic kazao je da je Pahora prijavio zbog njegove uloge u sklapanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom jer se nakon objave arbitražne presude pokazalo da je Sloveniju na taj način doveo u “podređeni položaj” prema Hrvatskoj i da je Slovenija na taj način izgubila neposredan kontakt s otvorenim morem.

Umjesto neposrednog izlaza na otvoreno more dobili smo samo točku kontakta, odnosno koridor do otvorenog mora hrvatskim vodama, kazao je Balažic.

Nekadašnji diplomat i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u vrijeme kad je Pahor (od 2008. do 2011.) bio predsjednik vlade, Balažic je lani objavio knjigu u kojoj je arbitražni sporazum za Sloveniju ocijenio katastrofalnim rješenjem. Ustvrdio je da je zbog tadašnjih graničnih zavrzlama skoro došlo do otvorenog rata između Slovenije i Hrvatske, a sada svoj diplomatski kapital želi kapitalizirati na izborima.

Reagirajući na prijavu koju ni policija vjerojatno neće shvatiti ozbiljno, Pahor je u ponedjeljak za Slovenski radio kazao da je ponosan na svoju ulogu pri sklapanju arbitražnog sporazuma i da je zadovoljan ishodom arbitraže.

You may also like

0 comments