Prihodi OPEC-a nastavit će padati

Prihodi od izvoza nafte članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ovoj godini vjerojatno će biti 15% niži, što je pad treću godinu zaredom, a možda će se spustiti i na najnižu razinu u zadnjih više od deset godina prije nego se povećaju u 2017., objavila je američka energetska agencija (EIA), prenosi Reuters.

Članice OPEC-a s Iranom vjerojatno će ove godine zaraditi od izvoza nafte oko 341 milijardu dolara, otprilike 15% manje nego 2015., na temelju projekcija globalnih cijena nafte i razine proizvodnje grupe, objavila je Energy Information Administration (EIA). Posljednji put prihodi članica OPEC-a od izvoza nafte padali su tri godine zaredom između 1983. i 1986. godine. Na projiciranoj razini, OPEC-ov prihod od izvoza u 2016. bio bi najniži od 2004. godine, kada je ostvareno otprilike 295 milijardi dolara prihoda. Za 2017. predviđaju se prihodi od 427 milijardi USD, zbog očekivanog rasta cijena, jače proizvodnje i jačeg izvoza, smatra EIA, čija predviđanja nisu korigirana za stopu inflacije.

Ruski Lukoil objavio je namjere o prodaji svojih rafinerija u Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji i Nizozemskoj. Predsjednik Lukoila Vagit Alekperov rekao je da je riječ o investicijama koje danas nisu važne za njegovu kompaniju budući da je u posljednje vrijeme usmjerena na strateška istraživanja, prenijeli su bugarski mediji. Lukoil je prošle godine investirao 1,5 milijardi dolara u bugarsku rafineriju, koja se nalazi u Burgasu, na Crnom moru, a sada će i ona biti na bubnju, kazao je Alekperov. Ruski gigant je tijekom 2014. godine prodao lanac svojih benzinskih postaja u istočnoj Europi – 44 u Češkoj, 75 u Mađarskoj i 19 u Slovačkoj, da bi 2015. godine prodao i svoje benzinske stanice u Ukrajini i Estoniji, a na početku ove godine i u Poljskoj, Latviji i Litvi. Također, Alekperov je objavio namjere investiranja u Iran, objavile su Novinite.

Najveća poljska naftna tvrtka PKN Orlen potpisala je aneks ugovora koji je sklopljen 2013. godine s ruskom naftnom tvrtkom Rosneft o kupnji nafte. Sporazum predviđa kupnju 2,9 – 5 mil. t ruske sirove nafte koja je namijenjena za preradu u rafineriji u Litvinovu u Češkoj. Rafinerija je u vlasništvu češke naftne tvrtke Unipetrol, koja je pak u potpunom vlasništvu Orlena. Isporuke ruske nafte će početi od srpnja 2016. godine, javlja poljski dnevnik ‘Warsaw Business Journal’.

You may also like