Prihodi investicijskih banaka su pali za 9 posto

Prihodi 12 najvećih svjetskih investicijskih banaka od trgovanja s vrijednosnicama koje nose fiksni prinos, valutama i robama u 2015. godini su pali za devet posto u odnosu na godinu ranije, pokazalo je u ponedjeljak najnovije izvješće.

Prihodi 12 najvećih svjetskih banaka od trgovanja lani su tako iznosili 69,9 milijardi dolara, dok su pet godina prije iznosili 109 milijardi dolara, pokazalo je izvješće analitičke tvrtke Coalition, temeljeno na analizi dobivenoj iz javno dostupnih podataka i neovisnih istraživanja.

Ti podaci odnose se na Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley, Societe Generale i UBS.

Osam godina nakon kolapsa financijskih tržišta banke još uvijek muku muče kako bi se prilagodile reformama kojima se od njih traže veće rezerve kapitala i snažnija likvidnost, dok ih pravni troškovi i promjenjivost tržišta primorava na restrukturiranje, smanjenje broja zaposlenika i izlazak iz nekih poslova.

Takvi trendovi smanjili su aktivnosti banaka od trgovanja vrijednosnicama s fiksnim prinosom, valutama i robama, koje su bile njihovo najprofitabilnije poslovanje.

Slabi trgovinski rezultati i aktivnost klijenata u drugoj polovini 2015. godine doprinijeli su ukupnom 3-postotnom padu prihoda najvećih svjetskih banaka od investicijskog bankarstva u odnosu na godinu ranije, na 160,2 milijarde dolara, pokazali su najnoviji podaci.

You may also like

0 comments