Prihodi im oštro pali, ali likvidnost razlog za optimizam

Izazovi bez presedana
Energetska multinacionalka, sa sjedištem u Budimpešti, jutros je izvijestila kako je i drugo tromjesečje završila s gubitkom te značajno nižim prihodima.

Uzrok tome je pad cijena nafte te pad potražnje za gorivom uzrokovane pandemijom Covid-19.  Neto prihodi  kompanije smanjili su u drugom tromjesečju 39 posto, na 823,9 milijardi forinti (2,8 milijardi dolara), stoji u objavi na stranicama grupe.

Neto gubitak, prema izvješću, iznosio je  41,5 milijardi forinti (oko 140 milijuna dolara), što je nešto manje nego li u prvom tromjesečju kada je iznosio 48,4 milijarde forinti.

CCS EBITDA, odnosnoč ista dobit prije kamata, poreza deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha smanjena je u drugom tromjesečju 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 113,9 milijardi forinti. U odjelu prodaje, CCS EBITDA je prepolovljena te se spustila na  na 37 milijardi forinti. Razlog tome su urušavanja rafinerijskih marži u svibnju i lipnju. EBITDA odjela istraživanja i proizvodnje također se više nego li prepolovila te iznosi 36 milijardi forinti, što u MOL-u objašnjavaju padom cijena nafte i plina u Europi.

Na ovogodišnje izazove industrije, ali i MOL-a, koji su bez presedana u zdravstveno, sigurnosnom i smislu cijene nafte, upozorio je izvršni direktor grupe Zsolt Hernardi.  Ohrabrenje daje pozitivna likvidnost iz ranijih godina, stoji u objavi na stranicama grupe, ali i rast proizvodnje od 5 posto na godišnjoj razini, zahvaljujući polju iz Azerbajdžana koje je uključeno u rezultate za ovo tromjesečje. Time je nadokađen pad proizvodnje sa MOL-ovih pakistanskih i britanskih polja.

Upravni odbor je snizio procjenu CCS EBIDTDA za ovu godinu sa 2.4 milijarde na 1.8 milijardi dolara zbog očekivanja nastavka izazovnog razdoblja ove godine. Kapitalna potrošnja od 1.5 milijardi dolara ostat će na toj razini, kažu u objavi.

You may also like

0 comments