Prihodi Applea skočili 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Prihodi Applea skočili su u proteklom tromjesečju 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 51,5 milijardi dolara, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu prodaje iPhonea.

Poslovno izvješće, objavljeno u utorak, pokazuje da je Apple u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 11,1 milijardu dolara, što je 31 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je prodaja iPhonea porasla za 22 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 48,05 milijuna. Unatoč snažnom rastu, taj je podatak slabiji od procjena analitičara koji su očekivali prodaju 48,7 milijuna tih pametnih telefona.

Izvješće pokazuje da i dalje pada prodaja iPad tableta zbog povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovom Android operacijskom sustavu. U proteklom tromjesečju Apple je prodao 9,9 milijuna iPada, 20 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prodaja Mac kompjutora dosegnula je, pak, rekordnu razinu od 5,7 milijuna, dok su analitičari očekivali prodaju 5,6 milijuna tih računala. Tvrtka ni ovoga puta nije objavila brojčane podatke o prodaji Apple Watcha, njezinog prvog potpuno novog proizvoda od 2010. godine. No, Apple je objavio da su ukupni prihodi od ‘ostalih proizvoda’, koji uključuju taj pametni sat, iPod i Beats slušalice, dosegnuli 3,04 milijarde dolara, što je 61 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Snažan rast prihoda i dobiti Applea ponajviše se zahvaljuje rastu prodaje u Kini. U proteklom tromjesečju prihodi tvrtke u toj zemlji dosegnuli su 12,5 milijardi dolara, dok su u istom lanjskom razdoblju iznosili 6,3 milijarde. Međutim, prihodi u Kini pali su u odnosu na prethodni kvartal, kada su iznosili 13,2 milijarde dolara. Analitičari kažu da je to jedan od razloga zbog kojega cijena dionice najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti jučer na Wall Streetu nije znatnije porasla, premda su financijski rezultati bolji od očekivanja.

Ulagači su oprezni i zbog toga što prognoze Applea o daljnjem poslovanju nisu oduševile. Kompanija je, naime, objavila da u tekućem tromjesečju očekuje prihode između 75,5 i 77,5 milijardi dolara, dok su analitičari u prosjeku očekivali 77,17 milijardi. S proteklim tromjesečjem završena je Appleova fiskalna godina, u kojoj je ostvario prihode od gotovo 234 milijarde dolara, 28 posto više nego godinu dana prije. Čista dobit skočila je, pak, za 35 posto, na 53,4 milijarde dolara. “Fiskalna 2015. bila je za Apple najuspješnija godina dosad”, poručio je u izvješću izvršni direktor tvrtke Tim Cook.

You may also like