Prihodi Alstoma narasli 8 posto

Francuski proizvođač brzih vlakova Alstom u ponedjeljak je izvijestio da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvario rast prihoda za osam posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, potvrdivši ranije prognoze srednjoročnih rezultata poslovanja. Prihodi te kompanije u razdoblju od 1. travnja do kraja lipnja tako su dosegnuli 1,6 milijardi eura, nasuprot 1,49 milijardi eura u istom razdoblju godinu dana ranije. Rast organskih prihoda pritom je iznosio tri posto, pokazalo je izvješće o financijskim rezultatima francuske kompanije.

Rast prihoda najvećim se dijelom pripisuje isporukama regionalnih i prigradskih vlakova u Francuskoj, regionalnih vlakova u Italiji i Njemačkoj te održavanju brzih vlakova u Velikoj Britaniji, navodi se u poslovnom izvješću. Kompanija nije objavila podatke o dobiti/gubitku u tome razdoblju.

Iz tvrtke su, međutim, izvijestili o padu narudžbi za 59 posto u usporedbi s godinom ranije. U drugom su tromjesečju tako smanjene na 1,96 milijardi eura, sa 4,8 milijardi eura u istom razdoblju lani, kada je njihov iznos uključivao 4,0 milijarde eura vrijednu narudžbu za prigradske vlakove u Južnoafričkoj Republici, pojašnjavaju u kompaniji. “To tromjesečje pokazalo je solidnu razinu narudžbi u segmentu transporta, uz podršku ugovora u rasponu od malih do srednje velikih. Organski rast prihoda iznosio je tri posto u usporedbi s prvim kvartalom godinu dana ranije, kada je taj rast bio u visini 16 posto na godišnjoj razini”, tumači rezultate poslovanje izvršni direktor Patrick Kron.

Alstom inače proizvodi i vjetroturbine i turbine za elektrane, a prisutan je i u Hrvatskoj, gdje je vlasnik tvornice parnih turbina Alstom Hrvatska kraj Karlovca. U Europi su mu prihodi u navedenom razdoblju na godišnjoj razini smanjeni za 9,3 posto, na 980 milijuna eura, i činili su 73 posto ukupnih prihoda grupe. Istodobno je, međutim, ostvaren značajan skok narudžbi u Europi, i to na 1,3 milijarde eura, nasuprot 450 milijuna eura u istom razdoblju lani. Što se tiče srednjoročnih prognozi, Alstom i dalje očekuje organski rast prihoda za više od pet posto godišnje, te postupni oporavak operativne marže u rasponu od pet do sedam posto.

You may also like