Teroristički napadi i nacionalizam u matičnoj Njemačkoj, te britanska referendumska odluka o izlasku iz Europske unije i američki predsjednički izbori u inozemstvu prigušuju izglede za njemačko gospodarstvo u 2017. godini, istaknuli su poslovni čelnici u najnovijem Reutersovom istraživanju.

Izbori u Njemačkoj i Francuskoj u idućoj godini i protekcionistički trendovi u pojedinim zemljama izdvojeni su u Reutersovoj anketi kao glavni izvori neizvjesnosti koja zabrinjava čelnike Udruženja njemačke industrije (BDI), Trgovinske komore (DIHK) i udruženja poslodavaca.

“Očekujte neočekivano”, kazao je za Reuters predsjednik BDI-ja Ulrich Grillo. “U prethodnom je razdoblju na globalnoj razini ojačala neizvjesnost i nepredvidivost a bojim se da se stvari, nažalost, neće bitno promijeniti ni u 2017. godini”, dodao je Grillo.

Britanska referendumska odluka o izlasku iz EU i pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima iznenadili su marketinške agencije i tržišta širom svijeta, napominje Reuters.

Što se tiče njemačkih parlamentarnih izbora u rujnu 2017., očekuje se pobjeda aktualne kancelarke Angele Merkel i njezinih konzervativaca, četvrta u nizu, ali perspektiva je ipak obilježena neizvjesnošću zbog terorističkih napada pa se očekivani ishodi ne bi trebali uzimati zdravo za gotovo, ističu čelnici u Reutersovoj anketi.

Politička nestabilnost mogla bi eskalirati zbog kombinacije nagriženog samopouzdanja na Zapadu, prijetećih gesta autokrata u drugim dijelovima svijeta i uspona populista, napominje čelnik udruženja njemačke industrije.

Čelnik Njemačke trgovinske komore (BGA) Anton Boerner također izdvaja visoku razinu neizvjesnosti u inozemstvu kao uteg za njemačke izvoznike.

“Nacionalistički trendovi otrov su za društvo u cjelini i Europu treba podsjetiti što nas sve povezuje”, upozorava Ingo Kramer, predsjednik udruženja poslodavaca. Po njegovim bi riječima jačanje protekcionizma bilo prava katastrofa za Njemačku koja izvozom generira oko polovine BDP-a.

Čelnik DIHK-a Eric Schweitzer upozorava pak na značajne rizike po Njemačku koje donosi Brexit ali i rezultat predsjedničkih izbora u SAD-u.

“Bojim se da relativno dobro stanje u gospodarstvu u ovom trenutku donekle zavarava”, kaže Schweitzer. “Odluka o Brexitu mogla bi još imati negativne posljedice po gospodarstvo EU u cjelini a posebno po njemačko gospodarstvo. Kritički intonirane primjedbe Donalda Trumpa o slobodnoj trgovini iz predizborne kampanje također su prouzročile veliku neizvjesnost među njemačkim kompanijama”, dodao je.

Svi su čelnici poslovnih udruženja izrazili nadu da će se konzervativna stranka kancelarke Merkel ali i ostale njemačke stranke u predizbornoj kampanji fokusirati na konkurentnost industrije i na kreiranje radnih mjesta u perspektivnim privrednim granama.

Related Posts